Hasfájás

A hasfájás jellege szerint lehet szúró, görcsös, égő és nyilalló fájdalom. A fájdalomérzet kialakulásának helye szerint lehet általános és helyi a hasfájás.

Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribb okokat, melyek hasfájáshoz vezethetnek, illetve a különböző jellegű hasfájások leírását is megtalálja lentebb.

A hasi fájdalom, a hasfájás minden életkorban gyakori panasz. A fájdalom helye is változó lehet, például epigastriális (felső hasi), alhasi, köldök körüli, jobb bordaív alatti, vagy bal bordaív alatti fájdalom. A fájdalom helyéből és jellegéből gyakran következtetni lehet arra, hogy mi áll a háttérben.

Általános (generalizált) fájdalom

Ez a hasfájás a has legalább felét, vagy jelentősebb részét érinti. A generalizált fájdalom többféle betegség kísérő tüneteként jelentkezhet. Ezek közül a leggyakoribb a gyomorinfluenza vagy az emésztési zavar. Bélelzáródásra utalhat a görcsös fájdalom, amely idővel egyre súlyosabbá válik.

Helyi (lokalizált) fájdalom

A lokalizált hasi fájdalom esetében a fájdalom kizárólag a has egy bizonyos területét érinti. A váratlanul jelentkező, egyre fokozódó lokális fájdalom rendszerint súlyosabb probléma tünete.

A vakbélgyulladás kezdődhet generalizált fájdalommal, amely aztán a has egy meghatározott területére korlátozódik. Az epehólyag- vagy gyomorfekély ezzel szemben a has egy bizonyos részének fájdalmával kezdődik, és később is ugyanezen a területen tapasztalható. Az egyre erősödő lokalizált fájdalom többnyire egy szerv gyulladásának tünete.

Görcsös hasfájás – Többnyire ártalmatlan panasz

A görcsök, bár különösen fájdalmasak esetenként, többnyire ártalmatlanok, ha azokat a bélrendszeri gázok vagy széklet (például székrekedés esetén) okozzák. A nők jelentős része a menstruációs ciklus ideje alatt is görcsös fájdalmat érez.

A generalizált görcsös fájdalom miatt nincs ok aggodalomra, kivéve akkor, ha folyamatosan erősödik, egy napnál hosszabb ideig tart, vagy lokalizálódik. A hasmenéssel vagy más kisebb problémával járó görcsös hasfájás, bár meglehetősen fájdalmas lehet, rendszerint nem jelent súlyosabb veszélyt.

Az alkalomszerűen, hirtelen jelentkező, erős fájdalom lehet a bélrendszer vagy a gyomor sérülésének (perforációjának) a jele, de kiválthatja torziós here, vesekő, vagy a petefészek, illetve az epehólyag betegsége is, továbbá olyan véredény problémák, mint az aorta aneurizma.

vesekő

Vakbélgyulladás, hasi sérülések, gyógyszerek és daganatos elváltozások okozta hasfájás

A vakbélgyulladás és epehólyag betegség által kiváltott hasfájás mozgás vagy köhögés miatt fokozódik. Amennyiben a hasi fájdalom erős és hirtelen jelentkezik, vagy valamely enyhe fájdalom több óra vagy több nap alatt lassan egyre erősebbé válik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Kisebb mértékű hasi sérüléseket követően hasfájás, hányinger vagy hányás léphet fel, de az állapot normális esetben kis idő elteltével javul is. Azonban ha a fájdalom erősödik, vagy huzamosabb ideig tart, az arra utalhat, hogy valamely hasi szerv megsérült.

Orvosságok is kiválthatnak hasi jellegű fájdalmat, továbbá olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a székrekedés, amely tovább rontja a hasi fájdalmat.

Bizonyos hasi panaszok a petefészekrákkal állnak összefüggésben. Ilyen a hasi- és kismedencei fájdalom, a puffadás, étkezési nehézség és gyors teltségérzet. Ha ezeket a tüneteket észleli havonta 12 alkalommal vagy ennél is gyakrabban, forduljon orvoshoz!


close