Fájdalom egyéb fajtái

A fájdalom egyéb fajtái is ismeretesek. Beszélhetünk neuropátiás, nociceptív, pszichogén fájdalomról és fantomfájdalomról.

Az alábbiakban a fájdalom szerepéről, a fájdalom típusairól és különleges fajtáiról, a fantomfájdalomról és pszichogén fájdalomról olvashat részletes ismertetést.

A fájdalom szerepe a szervet működése során

Az esetek többségében a fájdalom a szervezetünk önvédelmi reakciója. A fájdalom egyik kedvező következménye, hogy amint érzékeljük, azonnal megszüntetjük azt a tevékenységet, amely kiváltja, például elrántjuk a kezünket a forró sütőtől.

Az így elnyert tudás hosszú távon is raktározódik, tehát ettől fogva már meg sem kísérelünk az égető sütőhöz érni.

A fájdalom másik kedvező hatása, hogy miatta arra kényszerülünk, hogy pihentessük a megsérült testrészt, amely így időt kap a regenerációra. Ez így van egy lábtörés, de egy egyszerű gyomrontás esetében is.

Neuropátiás, nociceptív, pszichogén fájdalom

A szakirodalom elsősorban három különböző típusú fájdalmat különbözet meg: a neuropátiás, a nociceptív és a pszichogén fájdalmat.

A neuropátiás fájdalom az agy és az idegek, vagy a gerincvelő károsodása, esetleg kóros hatások eredményeként jön létre. Ilyen lehet az agyvérzés, a gerincvelő sérülése vagy a cukorbetegség által okozott idegkárosodás.

A fájdalom jellegét tekintve lehet égő, bizsergető, vagy periodikusan jelentkező, áramütésszerű. A fájdalmat kísérheti a hideggel, vagy az érintéssel szemben jelentkező túlérzékenység.

A neuropátiás típusú fájdalom jelentkezhet például az ideggyulladást eredményező övsömör lefolyása után, illetve az úgynevezett fantomfájdalom esetén, amely egy amputált testrész helyén jöhet létre. A furcsa érzés hátterében nem testi jellegű probléma áll, hanem az, hogy az agy helytelenül értelmezi a beérkező jeleket.

A nociceptív fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a test szövetei megsérülnek. Jellemzően ilyen érzést tapasztalhatunk, ha megvágjuk, vagy megégetjük magunkat, ha eltörik egy csontunk, vagy bármilyen egyéb módon megsérülünk. Nociceptív fájdalom lép fel műtéteket követően is, és jellemzően mozgásra, nevetésre, köhögésre súlyosbodik.

A pszichogén fájdalom testi ok nélkül is létrejöhet, hátterében lelki okok állnak. Amennyiben testi ok is fennáll, az ezzel járó fájdalom jóval erősebb, mint ezt a szervi eltérés, betegség fizikailag indokolná. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a pszichogén fájdalom nem valódi.

Azt sem jelenti továbbá, hogy a szervi problémákat nem feltétlenül szükséges kideríteni, hiszen fontos annak megállapítása, hogy milyen mértékű a szervi probléma, és mi az, ami már pszichológiai okok miatt áll fenn.

A pszichogén fájdalom kezelése meglehetősen összetett, hiszen egyaránt tartalmaznia kell az esetleges fizikai kezelést, valamint a pszichológusi vagy pszichiáteri közreműködést is.

A fantomfájdalom – Az amputált testrészek helyén alakul ki

Különös módon egyes testrészek eltávolítása után, az amputált testrésznek megfelelően a betegek több mint fele fájdalmat érez.

Az amputált testrészek helyén megjelenő fantomfájdalom az eltávolítást követően azonnal, de akár hetek, hónapok, évek múltán is kialakulhat.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak végtagok amputációja után, hanem szem, fül, orr, mell, fog, pénisz stb. eltávolítását követően is jelentkezhet. Jellegét tekintve elsősorban folyamatos, de olykor rohamokban jelentkező égő, görcsös, nyilalló fájdalom.


close