A térdfájdalom

A térdfájdalom forrása nagyon sokrétű lehet, életkor szerint más és más térdproblémák üthetik fel a fejüket.

Míg fiatalabb életkorban a sérülések, úgy idősebb korban a kopásos eltérések a gyakoriak.

Az alábbiakban a térdfájdalom különböző okairól és kezelési lehetőségeiről lesz szó.

A térdsérülések során károsodhatnak, vagy akár el is szakadhatnak a térdízületet alkotó és stabilizáló szalagok, illetve a térdízületben lévő rostos porcos gyűrű, az úgynevezett meniscus is. Ennek következtében a térd stabilitása megbomlik, a mozgás fájdalmas lehet. A betegnek a térd mozgatásakor elakadás érzése is lehet, és sérülést követően a térd meg is duzzadhat. Kezelését tekintve a sérülés súlyossága a meghatározó. Vannak olyan esetek, melyekben a konzervatív terápia, a térd pihentetése, rögzítése, gyógyszerek szedése elegendő a panaszok megszüntetéséhez, más esetekben azonban ortopédiai műtétre van szükség.

Mi okozza a panaszokat?

A sérülés nélkül kialakuló térdpanaszokat kiválthatja gyulladás, de okozhatja ízületi kopás is. Gyulladásos betegségek közül a reaktív arthritisz a leggyakoribb. Ez a betegség általában valamilyen szervezetet ért fertőzést követően alakul ki. Kezelésében szükség lehet gyulladáscsökkentőkre, illetve antibiotikus terápiára is.

A kopásos megbetegedések általában a teherviselő ízületeket (csípő, térd, stb.) érintik, melyet nagymértékben befolyásol az elhízás is. A térdízület kopásos elváltozása gyakran alakul ki fiatalabb korban olyan esetekben, ahol a térdet megelőzően valamilyen sérülés érte, vagy korábban gyulladásos folyamat zajlott.

A térdsérülések kezelése

Kezelését tekintve első lépés az életmód megváltoztatása. A testsúlytöbblet csökkentése, illetve a rendszeres sport késlelteti a kialakulást. Gyógyszeres terápiájában a fájdalomcsillapítóknak, porcépítőknek van létjogosultsága. Az ízületbe adott injekciók csak néhány alkalommal adhatók, különben a mellékhatások felerősödnek. Kiegészítő kezelésként lehetőség van fizioterápiára, fürdőkezelésekre, melyek csökkenthetik a fájdalmakat. A víz alatti torna és a biciklizés olyan mozgásforma, mely megmozgatja a térdet, de közben nem terheli azt.

Ha áttekintjük a fenti betegségeket, akkor elmondható, hogy a térdfájdalomnak sokféle oka lehet, de mindenképpen szükséges a pontos háttér tisztázása, hogy a megfelelő kezelést tudjuk nyújtani.

Dr. Németh Ágnes


close