Derékfájás

A derékfájás igen gyakori panasz, és a fájdalom intenzitása miatt gyakran jelentős mozgáskorlátozottsággal társul, akár munkaképtelenné is teheti az embert. Fontos tudni, mikor szükséges orvoshoz fordulni, hogyan enyhíthető a derékfájás, valamint a megelőzésről is érdemes néhány fontos információt megjegyezni.

Cikkünkben a derékfájás kialakulásának okairól, orvosi és házi gyógymódokról, a kiújulás veszélyének elkerüléséről olvashat hasznos tanácsokat.

A gerincoszlop terhelése – Hogyan alakul ki a gerincbántalom?

A terhelés következtében leginkább az ágyéki-keresztcsonti gerincszakasz megbetegedései elterjedtek. Ehhez hozzájárul a mozgásszegény életmód, valamint a helytelen testtartás és a nem megfelelően végzett – főként – ülőmunka.

Derékfájás – Mikor forduljon orvoshoz?

 • Hosszabb idő (öt nap) eltelte után sem múló, erős deréktáji fájdalom
 • Széklet- és vizelettartási nehézség, gyengeség az alsó végtagok esetében, valamint ugyanitt jelentkező gyengeség vagy zsibbadás
 • Magas láz
 • Akkor is keressen fel orvost, ha a tünetek korábban hosszú ideig fennálltak, és ugyan már mérséklődtek vagy megszűntek, de egyes mozdulatsorokra vagy mozdulatokra újra fennállnak.

A derékfájás enyhítése: Gyógyszerek és otthoni praktikák

A derékfájás első napjaiban minden esetben a kemény felületen történő, szigorú fekvés a legcélszerűbb, kizárólag a szükségletek végzéséhez szabad felkelni. Fekvés közben meg kell keresni azt a kedvező pozíciót, amelynél a fájdalom leginkább elviselhető. Ezt általában a lábak felhúzásával, háton, illetve oldalt fekve lehet elérni, az alsó végtagok mérsékelt felpolcolásával. Ezzel a tartással a gerinc tehermentesíthető, mérsékelve ezzel az izmok merevségét, a kényszertartást, s ennek következtében a fájdalmat. Kedvező hatású lehet a görcsös izmok lazítására a masszázs, valamint a jegelés, továbbá melegítéssel is célszerű csökkenteni a merevséget.

Jó megoldást jelenthetnek derékfájáskor a különböző, ún. nem-szteroid jellegű gyulladáscsökkentők, továbbá a különböző izomlazító gyógyszerek.

Nagyon fontos arra figyelni derékfájáskor, hogy a fizikai terhelést fokozatosan, a panaszok enyhülése, megszűnése után néhány nappal kezdjük meg. Ha a fájdalom mérséklődött és már elviselhető szintű, továbbá a mozdulatokra sem jelentkezik fokozottabb mértékben, a gyógytorna is alkalmazható. A továbbiakban a fizikoterápia is eredményes lehet.

Hogyan előzhető meg a derékfájás kiújulása?

 • Súlyfelesleg esetén diéta.
 • Rendszeres gerinctorna alkalmazása, a gyakorlatokat lehetőleg gyógytornász javasolja. A leglényegesebbek a nyújtó jellegű gyakorlatok, valamint hosszabb távra a gerinc mellett található izomzatot és a hasizmok erősítését célzó gyakorlatsorok.
 • Rendszeres, aktív sportolás. Az ajánlott, a megfelelő izmokat megmozgató, nem túlzottan megerőltető sportágak: úszás, sétálás vagy kerékpározás.
 • Alkalmanként fizikoterápia.
 • Kényszertartásban, egy pozícióban végzett munka esetén minden órában legalább öt percre változtassunk helyzetünkön, álljunk fel, és alaposan mozgassuk meg minden irányba gerincünket.
 • Nehéz fizikai munka esetén javasolt a gerincfűző viselése, amely javítja a gerinc tartását.
 • Alvási szokásainkon változtassunk, lehetőleg cseréljük le az ágyat, matracot olyanra, mely alvás közben is biztosítja a gerincoszlop tartását.

close