Fogfájás

A fogfájás hátterében sok minden állhat, például egy lyukas fog vagy egy huzatos szoba. Trauma, vagy esés következményeként is kialakulhat. Fogfájás esetén mindenképpen fogorvoshoz kell menni.

Összegyűjtöttük a fogfájás kialakulásáért felelős különböző okokat, és a kellemetlen panaszok megszüntetésének módjait.

Mindenki találkozott már a fogfájás élményével, ha máshogy nem, a gyerekünk első fogainak kibújása miatt átvirrasztott éjszakák jutnak eszünkbe. De leginkább saját élményeinkből, amikor mindent megadtunk volna azért, hogy elmúljon, és végre aludhassunk anélkül, hogy fogfájásra ébrednénk.

Ezt a szörnyű és egyik legfájdalmasabb érzést a fogunkban lévő hajszálvékony idegszál gyulladása okozza.

Fogfájás – Mitől gyullad be a fogunk?

A legegyszerűbb eset a fogfájásra, amikor a fogunk kilyukad, de nem megyünk el fogorvoshoz, mondván nem fáj ez még annyira, vagy majd csak elmúlik.

De sajnos ez nem múlik el, sőt az üreg egyre csak mélyül, és a baktériumok szaporodnak, az ételmaradék egyre jobban megragad a fogunkban. Így, hogy a baktériumok állandó táplálékhoz jutnak még jobban pusztítják fogunk megmaradt ép szövetét, mígnem teljesen elérik fogunk legérzékenyebb pontját: az ideget.

Ennél szomorúbb, amikor egy olyan fog gyullad be, amit a fogorvos betömött. Hiszen gyönyörű szép, semmi baja kívülről, mégis rá sem lehet harapni, annyira fáj.

Ebben az esetben a fog fúrása (tisztítás fogorvos által) során a többszöri tömés cserék, illetve a szuvas részek eltávolítása után olyan kis rész maradt épen a fog idegszövete felett, hogy az már nem volt képes regenerálódni.

Amikor az ép fog is fáj – Ütés, trauma, vagy huzat okozza a fájdalmat?

Olyan esettel is szoktunk találkozni, amikor teljesen ép a fog, se lyuk se tömés rajta, mégis megfájdult. Ebben az esetben az ok lehet valamilyen ütés, trauma, esés.

Ilyenkor megsérül az idegszál, vagy akár el is szakad, ez szövetelhaláshoz vezet, ami szintén vonzza a baktériumokat.

És még itt a huzat és légkondicionáló kérdése is, ami szintén elősegíti fogaink gyulladását, és a fogfájást. Főleg a felső fogak lehetnek ilyen szempontból veszélyeztetettebbek az arcüreg közelsége miatt.

Mivel egyes oldalsó és hátsó felső fogak gyökere nagyon közel helyezkedik el az arcüreghez, ennek gyulladása nyomást gyakorolhat fogainkra, ezáltal fájdalmat érezhetünk ez egész érintett oldalon.

A fog fájdalma – A fogorvos jelenti a megoldást

A megoldást fogfájás esetében itt is a fogorvosnál kell keresni, aki nagy valószínűséggel gyökérkezeléssel, és esetleg antibiotikum segítségével meg tudja menteni a fogunkat. Azért nagy valószínűséggel, mert a gyökérkezelés egy lehetőség arra, hogy megmentsük a fogat, azonban ez nem mindig sikerül.

Ennek az az oka, hogy a fogorvos csak a fogból tudja eltávolítani az elhalt szöveteket és a gyulladást. A fogat körülvevő csontból a szervezetünk védekező immunsejtjeinek kell eltakarítani a gyulladást, ami nem mindig sikerül.

Vagy ha már régebben gyökérkezelt fog ismét megfájdul, csak röntgen segítségével lehet eldönteni, hogy érdemes-e a fogat újra gyökérkezelni, vagy érdemes-e sebészi gyökércsúcs amputációt (resectió ) végezni.

Ha ezektől nem várható gyógyulás, vagy a beteg nem akar vele többet vesződni, akkor kerül sor a fog eltávolítására, ami már visszafordíthatatlan. De mindig van valamilyen megoldás az elveszített fog pótlására.


close