Fogzási fájdalom

Négy-hat hónapos babáknál már számítani lehet az első tejfogak előbukkanására, amelyet fájdalom és feszítő érzés kísér.

Az alábbiakban részletesen olvashat a tejfogak megjelenését kísérő panaszokról, a fogzási fájdalom enyhítésének különböző lehetőségeiről, és a tejfogak ápolásáról.

Hogyan reagál a baba szervezete az első fogak megjelenésére?

Amikor ezek a pici fogak utat törnek maguknak az ínyben, az addig kiegyensúlyozott csecsemő viselkedése megváltozhat. A fogzás fájdalommal jár, ezért a babák nyugtalanabbá válhatnak, gyakrabban sírhatnak, éjszakai órákban is többször felriadhatnak. Az ínyük ilyenkor megduzzad, kékes-lilás árnyalatúvá színeződhet. Intenzív nyáltermelés, étvágytalanság és laza széklet jellemezheti ezt a korszakot. Egyes gyerekeknél hőemelkedés, akár láz is kialakulhat. A tejfogak kibújása alatt a szervezet általában kiszolgáltatottabb a fertőzésekkel szemben, ezért láz és hasmenés esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni a babával, mert ezek már nem a fogzás kísérő tünetei.

Fájdalomcsillapító készítmények

A baba fájdalmának csillapítása érdekében az aggódó szülő többféle készítmény közül válogathat a patikában. A gyógyszertárakban recept nélkül is vásárolható fogzáskönnyítő fájdalomcsillapító gél. A fogínygél kizárólag helyi kezelésre alkalmazható, és minimális mennyiséget kell belőle a baba ínyére kenni. Mivel az alkotórészei – mint a lidokain vagy a kamilla – az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, használata előtt ajánlott a gyermekorvos véleményét is kikérni. A fájdalom fájdalomcsillapító kúppal, illetve sziruppal is enyhíthető.

Hűtés és masszírozás

Fogzás idején a babák ínyének jól esik a hűtés és a masszírozás. Ma már kaphatók olyan rágókák, amelyeket le lehet hűteni, de a célnak megfelel egy hideg fémkanál is. A fogzás miatt nyűgös, rosszul alvó babához sok türelem szükséges. A szülőnek arra kell törekednie, hogy elterelje a kicsi figyelmét, melyre jó eszköz egy nagy séta vagy közös játék.

A tejfogak tisztítása

A kibújt tejfogak ápolására ugyanúgy gondot kell fordítani, mint a maradandó fogakéra. Eleinte kis gézdarab, vagy ujjra húzott, kisméretű fogkefe segítségével végezhető a tisztításuk. Ha a gyermek már képes öblögetni, a tejfogak ápolásához kifejlesztett fogkrémek közül is lehet válogatni.


close