Fülfájás

A fülfájás leggyakoribb oka valamilyen felső légúti fertőzés, megfázás. Ezen kórképeket követően gyakran jelentkezik középfül-gyulladás. A fülfájásnak természetesen több más oka is lehet.

Orrgyulladás és torokgyulladás esetén – fülfájás előtt – az orr és a garat, valamint a garat és a középfül közötti járat (az ún. Eustach-kürt nyálkahártyájának) duzzanata jelentkezik, emiatt a középfül szellőzése romlik.

A külsőfül valamint középfül között a két oldalon normális esetben megegyező nyomási értékek tapasztalhatóak. Középfülgyulladás során az egyensúly megbomlik, gyulladás alakul ki, mert az Eustach-járat nem biztosít elég levegőt, így a középfül – az ún. dobüreg – nem jut megfelelő mennyiségű levegőhöz.

A középfülgyulladásra többnyire magas láz és egy, esetleg mindkét oldalon jelentkező, fokozatosan erősödő fájdalom utalhat, valamint az, hogy az érintett személy halláscsökkenést tapasztal a fájó fül esetében.

A fülfájás kezelésének célravezető és fontos része az orrcsepp illetve orrspray használata. Középfülgyulladás esetében nem elegendő önmagában a sós orrcsepp, illetve a tengervizet tartalmazó orrsprayk használata, ezek mellett az orrnyálkahártyát összehúzó készítményt is alkalmazni szükséges.


close