Hátfájás

A hátfájás kialakulhat rossz testtartás miatt, jelentősebb megerőltetést követően (ez esetben izom eredetű fájdalom valószínűsíthető), egy-egy rossz mozdulatot követően. Az esetek többségében ezek a múló problémák állnak a fájdalom hátterében, azonban a tartós hátfájás utalhat a gerinc bizonyos komolyabb betegségeire is.

A hátfájás legtöbbször vagy egy hirtelen mozdulat, vagy hosszú ideig tartó ülés vagy állás (huzamos, egyoldalú megterhelés) eredményeképpen lép fel. Főként aktivitáskor, mozgás közben fáj a háta az érintettnek, nyugalomban, fekvéskor csökken a fájdalom.

Tipikusnak számít a kényszertartás, amely során a beteg a legkevesebb fájdalommal járó pozíciót veszi fel, ilyenkor a rossz testtartásról is fel lehet ismerni a problémát. Kifejezett nehézséget jelent az előrehajlás a beteg számára, valamint a gerinc mellett található izmok és szalagok nagyobb mértékű érzékenysége is megfigyelhető.

Amennyiben a hátfájás a korábban leírtakkal megegyezik, nincs súlyosabb betegség a háttérben, otthoni pihentetéssel, a gerincoszlop stabilizálásával a panaszok enyhülnek.

Ha az erős hátfájás tartósan is fennáll, sőt, nyugalomban, fekvés közben és hajnalban is jelentkezik, akkor fertőzés, gyulladásos vagy tumoros betegség, illetve gerincsérv is állhat a hátterében. Ezekben az esetekben forduljon orvoshoz!

További, ajánlott tartalom: Hátfájás kezelése


close