Hátfájás kezelése

Az emberek több mint kétharmadát sújtja élete során a hátfájás. A rendkívül gyakori egészségügyi panasz oka egy rossz mozdulat vagy megerőltető tevékenység, de a hátfájások eredete nemcsak mozgásszervi lehet.

Izom eredetű a hátfájás, ha rossz mozdulat vagy elhúzódó, egyoldalú terhelést – hosszabb ülés, állás – követően lép fel, ilyenkor mozgásra aktiválódik a fájdalom, pihentetés esetében pedig enyhül, ezért is jellemzője a kényszertartás, az a testpozíció, amiben a beteg a legkevésbé érzi a fájdalmat.

Az előrehajlás kimondottan nehéz, továbbá a gerinc melletti izmok, szalagok fokozott nyomásérzékenysége tapasztalható. Ilyenkor nem áll a háttérben komolyabb betegség, a fizikális vizsgálatot követően 1-2 napos ágynyugalom, és a fájdalom csillapítása izomlazítók és fájdalomcsillapító tabletták segítségével javasolt, majd néhány héten belül panaszmentessé válik a beteg, bár a fájdalom bizonyos időközönként (újabb rossz mozdulat vagy testi megerőltetés hatására) ismét megjelenhet. Érdemes ilyenkor a gerinc és a hát további pihentetése, szakember által végzett masszás igénybe vétele, hosszabb távon a súlyfelesleg csökkentése és a vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend beiktatása. Ha már több alkalommal előfordult, érdemes gyógytornász segítségét kérni. A séta és az úszás sokat segíthet a megelőzésben.

Lumbágó

A gerinc lumbális szakaszában a leggyakoribb akut fájdalom a lumbágó. Ez esetben a pihentetés és a fájdalomcsillapítók mellett szükség lehet gyulladásgátlók alkalmazására is, továbbá a fizikoterápiás kezelés is hatásos lehet. A fájdalom általában két-három hét alatt elmúlik, amennyiben nem alakulnak ki szövődmények, mint például az ülőidegzsába, ami hetekig, hónapokig, olykor évekig eltarthat.

Bordaközi fájdalom

Ha úgy érzi, hogy erősen fáj a szíve és a bordája, a légzése akadályozott, akkor heveny bordaközi fájdalomról is szó lehet, mely a bordaív mentén sugárzik ki, ezért tapasztalhat szív- és tüdőpanaszokat. Gyakran porckorong-gyulladás, porckorong-sérv, vagy akár a bordaközi idegek izgalma is kiválthatja. Fájdalomcsillapítókat, gyulladásgátló gyógyszereket és izomlazítókat érdemes szedni tartós pihentetés mellett.

Farkcsontfájdalom

Hasonlóan a farkcsontfájdalomhoz, mely a farpofák közti résben jelentkezik különböző erősségben és időtartamban, hónapokig, sőt évekig eltarthat. Kialakulásának kedvez a mozgásszegény életmód és a helyhez kötött, tartós ülőmunka.

Hát- és derékfájás egyéb okai

A hát- és derékfájásnak ezen felül számos oka lehet, ezek vagy a gerincoszlop elváltozásából származnak, vagy a test egy más részének betegsége közvetve idézi elő. Amennyiben a gerincoszlop tartós, egyenlőtlen terhelése következtében porckopás, gerincgörbület alakult ki, az egyes izmok meggyengültek, zsugorodtak, mások túlterhelődtek, de akár a csontritkulás is mind hátfájásra hajlamosít.

További mozgásszervi eredetű ok lehet a Paget-kór, de akár a Scheuermann-betegség vagy valamilyen daganatos megbetegedés (emlőrák, gyomorrák) csigolyaáttéte, és nem utolsó sorban valamilyen gyulladásos háti megbetegedés (spondylitis ankylopoetica). Ritkán, de állhat a háttérben olyan nem mozgásszervi eredetű betegség is, mint például a vesekő, a fertőzés következtében fellépő csontvelőgyulladás, gyomorperforáció, vagy akár szívbelhártya-gyulladás is.

Hátfájás kezelése

A különféle hátfájás mögötti eltérő okok más-más kezelési módokat igényelnek, a fájdalomcsillapítástól kezdve akár a műtéti megoldások is szóba jöhetnek.

Előfordulhat, hogy a fájdalom hátterében semmilyen eltérést nem találnak a szakemberek, ilyenkor általában pszichés okra vezethető vissza a fájdalom. Ez esetben a gyenge hatású fájdalomcsillapítók és pszichológus segíthet.

Bár a hátfájás kezelésére rengeteg házi gyógymód áll rendelkezésre – jegelés, kíméletes nyújtás, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők –, nagyon fontos felkeresni a szakrendelést, mert akár komoly baj is húzódhat a kellemetlen tünetek mögött. Egy biztos, napi 3 liter víz kimossa a szervezetből a mérgeket, a vízivás a hátfájás megelőzésének egyik legtermészetesebb gyógyszere.


close