Izomfájdalom okai

Izomfájdalom kialakulhat rándulástól, izomszakadástól és a hirtelen erőkifejtéstől is. Számos más oka is lehet az izomfájdalomnak.

Cikkünkben összegyűjtöttük az izombántalmak leggyakoribb formáit és okait. Az alábbiakban részletesen olvashat az izomhúzódásról, rándulásról, izomszakadásról, izomgörcsről és az izomlázról.

Az izomfájdalom leggyakoribb oka az izomhúzódás és -rándulás.
A nagyon gyakorinak számító hát- és derékfájást a leggyakrabban izomhúzódás váltja ki, amely egy hirtelen mozdulat, a test gyors elfordítása vagy nagyobb súlyok emelése során alakul ki. Izomhúzódás következtében az izmok duzzanata figyelhető meg, fájdalom jelentkezik. Szintén gyakorinak számít, hogy tapintásra fájdalomérzetet kiváltó csomók is megjelennek. Az izomhúzódás és az azt követő fájdalom miatt beszűkülhet a mozgás, izommerevség alakul ki. Ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa, mivel a beteg kénytelen tartózkodni a mozgástól.

Az izomfájdalom helyileg alkalmazandó izomlazító, fájdalomcsillapítót is tartalmazó krémekkel, valamint meleg borogatással és ultrahangos kezeléssel csillapítható.

Izomszakadás – Az izomsérülések legsúlyosabb formája

Az izomszakadás az izomsérülések közül a legsúlyosabbnak számít, amely a sportolók körében gyakori. Kiváltó oka az erős, hirtelen erőkifejtés – ám előfordulhat erőbehatás eredményeként is, amely után elszakad az Achilles- vagy a bicepsz ín. A szakadás következtében az izmot nem lehet megfeszíteni, s az érintett nem tudja lábát vagy karját behajlítani, illetve felemelni.

Az izomfájdalom másik lehetséges formája az izomgörcs, amely szintén erős fájdalommal járhat. Előfordulási helye leggyakrabban a lábikra, vagy a comb. Az izomgörcs a legtöbb esetben csak rövid ideig áll fenn: ilyenkor megfeszülnek az érintett testrész izmai. A görcsöt okozhatja túlterhelés, az izom elégtelen vérkeringése, de egyes ásványi anyagok – mint például magnézium, kalcium vagy nátrium-klorid – hiánya is előidézheti. Izomgörcs esetén az izom nyújtásával enyhíthetők a fájdalmas tünetek, de sokat segíthetnek a különböző izomlazító készítmények is.

Az izomláz okai és kezelése

Az izomláz – azaz az izom fájdalma – hosszabb ideig fennálló, vagy hirtelen bekövetkező nagyobb fizikai megterhelés hatására alakulhat ki. A fájdalmas tünetek a legtöbb esetben fél, egy nap eltéréssel a túlzott fizikai megterhelés után jelentkeznek. A fájdalomérzet mellett az izmok duzzanata és mozgástartományuk jelentős beszűkülése is jellemző lehet. A panaszok mintegy 2-3 nap elteltével szűnnek meg. Az izomláz a nem megfelelő vérellátottság, oxigén- és tápanyaghiányos állapot, valamint az anyagcsere melléktermékeinek felgyűlése és az emiatt kialakuló erős savas kémhatás miatt jelentkezik.

A polymyalgia rheumatica legtöbbször idősebb emberek esetében alakul ki. Az izomfájdalom a nyaki, a váll körüli izmokban, a felkarizomban, valamint a medence környéki izmokban tapasztalható. A polymyalgia rheumatica kísérő tünetei között sok esetben megtalálható az ízületi gyulladás, testsúly-csökkenés vagy általános gyengeség; kezeléséhez nélkülözhetetlenek a szteroidok, valamint gyulladáscsökkentő készítmények is hatásosak.


close