Jobb bordaív alatti fájdalom

A jobb bordaív alatt tapasztalt fájdalom a máj- vagy az epehólyag megbetegedésére utaló tünet.

A jobb bordaív alatt a máj helyezkedik el, amely az anyagcserében, a szervezetből felszívódó anyagokkal szembeni kiválasztó és védekező mechanizmusokban játszik igen fontos szerepet; a máj által termelt epét a hasüregben elhelyezkedő epehólyag raktározza.

A jobb bordív alatt tapasztalt fájdalom a máj- vagy az epehólyag megbetegedésére utaló tünet.

Heveny májgyulladás (hepatitis acuta)

Az akut májgyulladás fő okozói a hepatitis vírusok, de egyéb vírusok, baktériumok, egyes gyógyszerek vagy alkoholfogyasztás is kiválthatják. Az enyhe jobb bordaív alatti felhasi fájdalom mellett rossz közérzettel, fáradékonysággal, étvágytalansággal, hányingerrel, hányással, hőemelkedéssel, hasmenéssel vagy székrekedéssel járhat, később a sárgaság, a máj és a lép megnagyobbodása jelentkezhet, esetleg nyaki és hónalji nyirokcsomó duzzanat is észlelhető. Ha az állapot hat hónapnál tovább fennáll, krónikus májgyulladásról beszélünk.

A kezelés formáját a májgyulladás kiváltó oka határozza meg: így lehet vírusellenes szerek alkalmazása, az alapbetegség kezelése vagy a kiváltó ártalmas szer (gyógyszer, alkohol) elhagyása. A Hepatitis A és B vírus ellen létezik védőoltás.

Epekövesség

Az epegörcs tünete és epehólyag-gyulladás, mint megbetegedés is a jobb bordív alatt tapasztalt fájdalommal járhat. Ezen állapotok hátterében leggyakrabban epekövesség húzódik. Az epehólyag- gyulladás állandó, görcsös erős fájdalommal jár ezen a területen, amit jellemzően magas láz, esetleg sárgaság kísér. Műtéti eltávolítással jól gyógyul.

Az epekövesség nem minden esetben jár tünetekkel, amennyiben igen, a panaszok között a jobb bordaív alatti (esetleg a hátba és a jobb vállba átsugárzó) fájdalommal járó epegörcs mellett hányingerrel, hányással, böfögéssel jár. Heveny tünetek esetén a köves epehólyag eltávolítása indokolt.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Bal bordaív alatti fájdalom


close