Lábfájás

A lábfájás okaként előfordulhat sérülés; ez általában nyilvánvaló fizikai, kémiai hatás következtében alakul ki. Emellett más tényező is szerepet játszhat a lábfájás kialakulásánál. Gyakran csak részletes kivizsgálás után derül ki a pontos ok.

A lábon hétköznapi értelemben az egész alsó végtagot értjük, de az orvosi szóhasználatban gyakorlatilag a bokától távolabb eső testrészt vesszük csak ide, részletesebben ez utóbbi fájdalmának okait tárgyaljuk.

A lábfájás oka lehet a láb ízületeinek gyulladásos állapota és a talp kötőszövetes lemezének gyulladása is. A láb ortopédiai elváltozásai (például lúdtalp, sarokcsont-kinövés) szintén válthatnak ki fájdalmat. Emellett a láb neuropátiás eredetű fájdalma is a jellegzetesnek számító kórképek közé tartozik. Sajnos cukorbetegeknél nagyon gyakran tapasztalható, de vesebetegség, alkoholbetegek, kötőszöveti betegségek, fertőző betegségek esetén is előfordul.

Köszvény esetében a nagylábujjban található metatarsophalangealis ízület a legtöbbször érintett. Ekkor a lábat ellátó ideg szenvedhet károsodást a tarsalis alagút szindrómában, amely kiválthat fájdalmat, zsibbadást, reflexkiesést, érzészavart és izomgyengeséget is.

A lábfájás okát, tekintettel arra, hogy számos egymástól eltérő ok miatt kialakulhat, sokszor részletes kivizsgálás során lehet csak tisztázni. A pontos kórtörténet ismerete, műszeres és laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok elvégzése a legtöbb esetben szükséges.


close