Vesefájdalom

A vesefájdalomnak több oka lehet, így például gyulladás, vérellátási zavar vagy valamilyen sérülés.

A vesefájdalom oka lehet gyulladás, mely leggyakrabban felszálló fertőzés útján alakul ki, de a véráram útján és direkt ráterjedés révén is megfigyelhető. A fájdalomhoz magas láz és hidegrázás társul, általában baktériumok okozzák.

A vesegyulladáshoz hozzájárulhatnak fejlődési rendellenességek, például a vese üregrendszerének eltérései, szűkületek, de emellett a kőképződés is hajlamosító tényező. Bármilyen oknál fogva pang a vizelet, az fertőzésre hajlamosít, mely károsítja a vese szerkezetét, ezáltal funkcióját.

A vesefájdalom oka lehet vérellátási zavar, a veseinfarktus (a veseszövet egy részének elhalása), amely a veseartériának magának, vagy egyik ágának elzáródása miatt jön létre.

A vesefájdalom kialakulhat direkt trauma, sérülés következtében, mely lehet szúrás, tompa trauma hatására, de kiválthatja következményesen akár csigolyatest-törés is.

A kisebb vesesérülés sok esetben nem kíván műtéti megoldást, de a vese vizeletelvezető rendszerének és a vesét ellátó ereknek a károsodása már beavatkozást tesz szükségessé. Egyik fő veszélye a nagy mennyiségű vérvesztés.


Tünetek

close