Pszichogén fájdalom

A pszichogén vagy lelki eredetű fájdalom a fájdalmak típusai közül a legnehezebben kezelhető, hiszen a kellemetlen érzetre nincs szemmel látható vagy kézzel fogható bizonyíték, ugyanis nem áll mögötte semmilyen szervi megbetegedés.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy a fájdalommal nem kell foglalkozni. Fájdalomról ugyanis akkor beszélünk, ha a páciens fájdalmat érez, és nem csak akkor, ha kimutatható a fájdalom oka.

A pszichogén fájdalom mögött általában valamilyen pszichoszomatikus betegség áll. Régebben úgy gondolták, hogy csak a fájdalmak néhány típusa (hasfájás, fejfájás, derékfájás) lehet lelki eredetű, mára már kiderült, hogy szinte minden tünet lehet pszichogén.

A lelki eredetű fájdalom diagnózisával az a legnagyobb probléma, hogy kizárásos alapon működik: a pácienst elküldik vérvételre, a legkülönbözőbb képalkotó vizsgálatokra, és amikor minden lelet negatív, sokszor még akkor sem mondják ki, hogy lelki eredetű is lehet a páciens fájdalma. Mire a páciens elér a pszichogén fájdalom diagnózisáig, már teljesen kimerült és stresszes lesz, ami természetesen tovább ront a lelki állapotán.

A pszichogén fájdalom terápiája

A pszichogén fájdalom diagnózisával azért nehéz szembenézni, mert sokan a szervi betegségeket önhibájukon kívül állónak tartják, míg a lelki eredetű megbetegedésért saját magukat hibáztatják. Pedig a lelki eredetű fájdalom ugyanúgy a szervezet védekező mechanizmusához tartozik, hiszen az emberi test így jelzi, hogy valami nincs rendben.

A lelki tüneteket ugyanolyan komolyan kell venni, mint a testi bajokat, és bizony, a leghatásosabb megoldás a pszichoterápia. Akár csoportos, akár egyéni terápiára járjuk, ne feledjük, hogy már régen csak a nagyon szűk látókörű emberek gondolják „cikinek” ezt a megoldást. Ha elmegyünk pszichoterápiára, az valójában azt jelenti, hogy elég felnőttek és bátrak vagyunk ahhoz, hogy elismerjük a probléma meglétét, és szembenézzünk vele.


close