Daganatos fájdalom

A daganat nem minden esetben jár fájdalommal. A daganatos fájdalom kezelhető, a legtöbb esetben enyhíthető, vagy legalábbis jelentősen csökkenthető. A fájdalom kezelésével megőrizhető az aktivitás, javul az alvás minősége és a pszichés problémák is kisebb arányban fordulnak elő.

A daganatos fájdalom okairól, diagnosztizálásáról és különböző kezeléseiről tudhat meg többet.

A daganatos fájdalom oka

A legtöbb fájdalmat maga a daganat, a rák okozza. Gyakran előfordul, hogy a daganat idegeket, szerveket vagy csontokat nyom. A fájdalom erőssége a daganat típusától és kiterjedésétől függ, valamint a fájdalomtűrő képességünktől. A daganat kezelése is járhat fájdalommal, például műtét után gyakori a fájdalom, mely napokig vagy akár hetekig is eltarthat. A kemoterápiának és a sugárkezelésnek is mellékhatása olykor a fájdalom, de más fájdalmakhoz hasonlóan ezek kezelhetők.

A daganatos fájdalom diagnosztizálása

A fájdalomérzet egyénenként eltérő tapasztalaton alapszik. A fájdalom mértékének meghatározásához egy képzeletbeli 10-es skálán értékeljük a fájdalmat, amelyen a 0 a fájdalommentességet, a 10-es pedig az elképzelhető legrosszabb fájdalmat jelenti. Ezzel segíthetünk az orvosnak a megfelelő kezelés kiválasztásában.

A kezelőorvos esetenként kérheti fájdalomnapló vezetését. Ebben lejegyezhetjük, milyen a fájdalom, mikor jelentkezik, és hogyan reagálunk a fájdalom csillapítására.

Hogyan kezelhető a daganatos fájdalom?

A daganatos fájdalom gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető. A fájdalom típusától, a fájdalomérzet okától és súlyosságától függ, hogy milyen gyógyszert alkalmazunk.

A nem opioid jellegű fájdalomcsillapítók enyhe és közepes fájdalom kezelésében hatásosak. Ide tartoznak a paracetamol, az aszpirin, az ibuprofen, valamint egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők.

Az opioidok (narkotikumok) közepesen erős fájdalomra javasoltak. Opioidok közé tartozik a morfin, a hidrokodon, hidromorfon, oxikodon, fentanil és a kodein.

Egyéb gyógyszerek is használhatók fájdalomcsillapításra, például az antidepresszánsok enyhítik az égő fájdalmat, a szteroidok pedig a duzzanat okozta fájdalmat.

Ha a gyógyszerek nem csökkentik a fájdalmat, akkor sugárkezeléssel, műtéttel vagy idegblokkolással lehet megpróbálni enyhíteni a tüneteket.


Tünetek

close