Égési fájdalom

Az égési fájdalom egyik érdekessége, hogy minél súlyosabb a sérülés, annál kisebb a fájdalom. Míg a felhámot és az irha felső rétegét érintő első- és másodfokú égések igen fájdalmasak, az alsóbb bőrrégiókat érintő harmad- és negyedfokú égés nem jár fájdalommal, ám annál súlyosabb.

Elsőfokú égés esetén a bőrfelszín vörös lesz, hólyagok nem alakulnak ki, 5-10 nap alatt gyógyul. A másodfokú égések arról ismerhetőek fel, hogy a bőrfelület felhólyagosodik, enyhébb esetekben hetek, súlyosabb esetekben hónapokba telik a gyógyulás.

Ezeket az égési sérüléseket otthon is el lehet látni, első lépésben az égett bőrfelületet 15-20 percre víz alá kell tenni, majd hagyjuk pihenni, kenjük be valamilyen hidratálókrémmel, és fedjük be steril gézlappal.

A másodfokú égés miatt megjelent hólyagok felnyitását viszont a steril körülmények megtartása miatt hagyjuk orvosra. A fájdalom csillapításában segíthetnek még a különböző ilyen célból gyártott krémek és spray-k, szükség esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket is bevehetünk.

Súlyos, harmad- és negyedfokú égések

A harmad- és negyedfokú égések már nagyon súlyosak, ellátásukhoz mindenképpen mentőt kell hívni. A harmadfokú égés az irha teljes mélységét érinti, kemény bőrfelület jön létre, hegesedik.

Egyáltalán nem fáj, hónapokig gyógyul, de teljesen általában nem jön rendbe. Kezeléséhez már néha sebészi beavatkozás (kimetszés) szükséges. A negyedfokú égések kiterjednek a bőr alatti zsír- és csontszövetre is. Fekete, elszenesedett felületet eredményeznek, teljesen érzéketlenek. Az érintett testrészt kimetszik, amputálják.


close