Fájdalom okai

A fájdalom okai között több tényező is lehet; ezek egy része direkt sérüléshez, behatáshoz köthető: gondoljunk csak az égés vagy szúró-vágó eszköz okozta akut fájdalomra. A krónikus fájdalom esetében már sokkal nehezebb a kiváltó okokat azonosítani.

Az alábbiakban ismertetjük a különböző típusú fájdalmak leggyakoribb okait és kialakulásuk mechanizmusait.

A fájdalom leggyakoribb okai:

  • Kémiai, fizikai ágensek okozta sérülések
  • Váz-izomrendszeri elváltozások (pl. ízületi gyulladás, mozgásszervi kopásos megbetegedések)
  • Idegrendszeri károsodás okozta fájdalom (pl. neuropátiás fájdalom, herpeszvírus okozta fájdalom)
  • Daganatos betegségekben fellépő fájdalom

Hogyan alakul ki a fájdalom? – A nociceptív, neuropátiás és a kevert fájdalom

A fájdalmakat aszerint is csoportosíthatjuk, hogy mely testrészt érint, illetve milyen mechanizmus útján alakul ki.

A nociceptív fájdalom okai

A nociceptorok által közvetített fájdalomról van szó. Ezek érzékelő neuronok, melyek a bőrben, a nyálkahártyán és a belső szervekben helyezkednek el. A fájdalom akkor jelentkezik, ha ezek a receptorok károsító hatásra aktiválódnak. Különböző ingerekre reagálnak, úgymint hőre, nyomásra, kémiai ingerekre és a stimuláció hatására jelet küldenek az agyba. Így alakul ki a fájdalomérzet a betegben.

A neuropátiás fájdalom okai

A központi vagy a környéki idegrendszer károsodása következtében alakul ki, nem játszanak szerepet benne speciális receptorok, a fájdalmat az idegsejt diszfunkciója okozza.

Egyik fajtája a perifériás neuropátia , mely esetben a perifériás idegek működése károsodott. Általában sérülés vagy betegség okozza, mint például a cukorbetegség. Legtöbbször a kéz- és lábfejen kezdődik, és szimmetrikusan jelentkezik.

Másik fajtája a neuropátiás fájdalomnak az alagút-szindrómák okozta fájdalom, amikor is anatómiai hasadékon való átlépésnél az ideg nyomásnak van kitéve, ezáltal károsodik. A fantomfájdalom kategória része a herpeszvírus okozta postherpeszes neuralgia is. A krónikus centrális neuropátia jellegzetes példája a traumás gerincsérülés vagy a stroke okozta fájdalom.

A kevert fájdalom okai

Mindkét mechanizmus szerepet játszik a folyamatban. Például a daganatos fájdalom esetében a tumor környéki gyulladás a nociceptív alkotóeleme a fájdalomnak, míg a gyulladás az ideg nyomódását is okozhatja, mely neuropátiás fájdalmat vált ki.


close