Neuropátiás fájdalom

A neuropátiás fájdalmat az idegek, a gerincvelő vagy az agy kóros folyamatai okozzák.

A neuropátiás fájdalom a legtöbb esetben akkor alakul ki, ha megsérülnek az idegvégződések; vérkeringési zavar áll fenn; vagy fertőző betegségben szenvedünk. Ilyen fájdalom többek között: a fantom fájdalom, a herpeszt követő idegfájdalom, vagy a kauzalgia, ami egy állandó, égető érzés és rendszerint perifériás ideg sérülését követően jelentkezik.

Nagyon sok esetben a neuropátia a cukorbetegeknél jelentkezik. A diabétesszel küzdők legalább felénél kialakul valamilyen formája. A diabéteszes neuropátia szinte bármely szervet érinthet. Az autoimmun betegségek is okozhatnak neuropátiás elváltozást. Az alkoholizmus, vagy a vitaminhiány növeli kialakulásának veszélyét, valamint bizonyos gyógyszerek szedése is előidézheti.

Neuropátiás fájdalmak tünetei

A fájdalom általában kínzó, nyilalló, de égető, vagy bizsergő érzés is lehet, jellemző rá az érintéssel és hideggel szembeni érzékenyég is. A fájdalom kisugározhat, vagyis máshol jelentkezik, mint ahol képződik és rohamokban törhet ránk, naponta több alkalommal. Általában néhány másodperctől akár 10-30 percig is tarthat.

Neuralgia

A herpeszt követő idegfájdalom (neuralgia) elsősorban övsömör után jön létre. Ez a betegség ugyanis az idegek gyulladásával jár: a betegek állandó, kifejezett mélyen sajgó vagy égő, máskor éles, váltakozó erősségű fájdalomról számolnak be, esetenként érintéssel vagy hideggel szembeni érzékenységről is.

Fantomfájdalom

A fantom fájdalom egy amputált testrész – rendszerint végtag – helyén érzett fájdalom, amit nem a végtag betegsége okoz, hanem az idegrendszer: az agy az érkező jeleket úgy értelmezi, mintha azok az amputált végtagból jönnének.

További cikkünk erről a témáról: Fantomfájdalom

A diagnózis pontos megállapításához, valamint cukorbetegség és autoimmun betegség esetén rendszeresen keressük fel orvosunkat.


close