Sugárzó fájdalom

A sugárzó fájdalom egyik legjellegzetesebb oka a gerincsérv. Előfordulhat sugárzó fájdalom fogászati eltéréseknél, epekövesség, vesekövesség, daganatos elváltozások esetén, illetve különböző nőgyógyászati problémák is okozhatnak ilyen jellegű panaszokat.

Gerincsérvnél a csigolyák közötti porckorongok kiboltosulnak, és ezzel gyöki kompressziót okoznak. A kompresszió helyétől függően alakul ki a sugárzó fájdalom, mely általában a végtagok bizonyos anatómiai szegmensébe sugárzik, mely a nyomást szenvedett ideg ellátási területe. A fájdalmat kísérheti zsibbadás, fájdalom. A tünetek attól függenek, hogy az ideg mely funkciója károsodik.

Sugárzó fájdalmat okozhatnak fogászati eltérések is, ezek az állkapocs területén, a fülbe, fejbe, szem alatti területre sugározhatnak.

Az epekövesség esetén a görcsös sugárzó fájdalom gyakran a jobb lapocka területére sugárzik, a garat gyulladásos, daganatos betegségei a fejtetőbe és a fülbe sugározhatnak.

A vesekövesség gyakran vált ki sugárzó jellegű görcsös fájdalmat a szeméremajkakban vagy a herékben. A legjellegzetesebb vezető tünet mégis a deréktáji-vesetáji görcsös fájdalom.

A hüvely gyulladásos folyamatai a méh, a petefészek és az egész kismedence területén kialakíthatnak sugárzó jellegű fájdalmat. A méh myomái az alsó végtagokban, a hátban is kialakíthatnak ilyen típusú fájdalmat.


close