Szúró fájdalom

A szúró fájdalom hirtelen, tűszúrásszerűen jelentkezik. A szúró fájdalom számos típusa nyilvánvaló külső okhoz kötődik, ilyenek a sérülések. A szúró fájdalom előfordulhat azonban olyan esetekben is, amikor a kiváltó ok nem egyértelmű, csak vizsgálatokkal deríthető ki. Ilyen például a belső szervekben jelentkező szúró fájdalom, amelynek több típusa van.

A belső szervekben kialakuló szúró fájdalom leggyakoribb típusai:

  • Mellkasi szúró fájdalom: Sokszor ijesztő, mert sokan a szívinfarktusra asszociálnak bármilyen jellegű mellkasi fájdalom esetén, pedig a fájdalom jellege sok mindent elmond a lehetséges kiváltó okokról. Míg az anginás eredetű fájdalom inkább markoló, görcsölő, nyomó jellegű, addig az éles szúró fájdalom esetében gyakrabban van a háttérben mozgásszervi vagy mellhártya eredetű ok.
  • A végbéltáji szúró fájdalom általában aranyerességhez, végbélrepedéshez társul, krónikus esetben proktológust érdemes felkeresni, de mindig javasolt a fokozott intim higiénia, gyulladáscsökkentő kenőcs vagy kúp használata és a széklet lazán tartása, hogy se szorulás, se hasmenés ne alakuljon ki.
  • A hasi szúró fájdalom okai lehetnek a máj gyulladásos, fertőzéses vagy epeelválasztással kapcsolatos betegségei. Emellett hasnyálmirigy-gyulladás vagy a belek érintettsége miatt is alakulhat ki fájdalom itt. De ilyen fájdalmat okoz a bordasérülés, valamint a tüdő alsó szegmenseit érintő gyulladásos vagy egyéb betegség. Emellett a női nemi szervek elváltozásai is jelentkezhetnek szúró hasi-kismedencei fájdalom képében, ilyen például a petefészek gyulladás, a kismedencei gyulladás, hüvelygyulladás.

close