Fájdalomcsillapítás

A fájdalomcsillapítás elsőrendű, akár a betegség kezelését is megelőző feladat. Mértékét egyetlen tényező határozza meg: a fájdalom mértéke.

Cikkünk a fájdalomcsillapítással kapcsolatban felmerülő kérdéseket járja körül. Részletesen olvashat a fájdalom értelméről és mértékéről, a fájdalomcsillapítás alapelveiről és a fájdalommentes kórképek veszélyeiről.

A fájdalomcsillapítás „etikai kódexe”

Alapszabály az orvostudományban, hogy a beteg számára a legnagyobb mértékű kárt a fájdalom okozta szenvedés jelenti.

A fájdalomcsillapításhoz egy dolog szükséges: a beteg ne tűrje némán, beletörődve a fájdalmát, hanem kérjen segítséget. A fájdalom sajnos nem múlik el minden alkalommal, ám annak mérséklésére mindig van lehetőség: többféle korszerű gyógyszer, valamint az orvosi beavatkozás is hatásos lehet.

Számos nemzetközi emberjogi irányelv lefekteti, hogy mindenkinek biztosítani kell a lehető legmagasabb szintű ellátást ahhoz is, hogy a betegség lehetőségekhez képest fájdalommentes legyen. A fájdalommentes élet az emberi méltóság megőrzésének egyik alapköve.

A fájdalomtípus módosulásával, továbbá a fizikai és pszichés állapot alakulásával párhuzamosan változhat a fájdalom érzékelése is.

A fájdalom értelme, mértéke és csillapítása

A fájdalom biológiai funkciója testünk védelme a túlzott, a szervezet működését veszélyeztető sérülésektől, károsodásoktól; illetve a regenerálódáshoz szükséges idő biztosítása. Amennyiben nem érzékelnénk fájdalmat, gyakorlatilag szüntelenül életveszélyes állapotban lennénk, mivel nem vennénk észre a külső sérüléseket; nem égetné meg a kezünket a sütő, így égési sérüléseket szenvednénk.

Figyelmeztető jelek nélkül jelentős károsodások veszélyének tennénk ki szervezetünket. Ez történik akkor is, ha az óvatlan beteg fogorvosi beavatkozás után – még érzéstelenítő hatása idején – a saját nyelvét harapja el. Tudunk számos sportolóról is, aki fájdalomcsillapítókkal küzdi végig a sporteseményt, és csak utólag derül ki az, hogy korábbi sérülései miatt talán visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett.

Fájdalommentes kórképek – Életveszélyes folyamatok jelzés nélkül!

Hasonló módon hasznosak a belső fájdalmak is: a szívtájéki, szorító jellegű fájdalom például az infarktus előjele lehet, a rendszeresen jelentkező gyomorégés a szövődményekkel járó reflux betegség tünete. A fájdalom mindig arra utal, hogy a szervezetben valami nincs rendben.

A legalattomosabb és legveszélyesebb betegségek a fájdalommal nem járó kórok, ugyanis azok oly módon alakulnak ki – akár hosszú évek alatt –, hogy eközben semmiféle panaszt nem okoznak, és szűrővizsgálat nélkül nem keltenek gyanút. Ezért fordul elő sokszor, hogy egy szűrővizsgálaton vagy más betegség, szövődmény kapcsán, gyakran véletlenszerűen fedezik fel a problémát. Ilyenkor sok esetben már nem lehet segíteni a betegen.


close