Daganat okozta fájdalom csillapítása

A daganatos fájdalmak csillapításának alaptétele a jól átgondolt, orvos által előírt és ellenőrzött terápia, még vitaminokat sem ajánlott az orvos beleegyezése nélkül szedni.

A gyógyszereket előre meghatározott időközönként kell bevenni, akkor is, ha fájdalom épp nincs, vagy nem elviselhetetlen.

Fájdalomnapló és lelki támogatás

Az onkológus munkáját nagyban megkönnyítjük, ha fájdalomnaplót vezetünk: jegyezzük le, 1-től 10-ig terjedő skálán milyen erősségű, milyen jellegű fájdalmat érzünk, és mindezt pontosan mikor. A páciens pszichés állapota rákos fájdalmak esetén különösen fontos, hiszen a kimerültség, a stressz vagy a fájdalom okozta depresszió csökkenti a gyógyulás valószínűségét is. Ezért fontos, hogy szükség esetén kérjünk segítséget pszichológustól vagy járjunk el csoportterápiára.

Fokozatos gyógyszeres kezelés

A rákosok fájdalmának kezelése a fokozatosságon alapszik, tehát először enyhébb, akár vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal próbálkozik az orvos. A rákos fájdalmat antidepresszáns is csillapíthatja, erős fájdalom esetén viszont elkerülhetetlenek a kábító hatású fájdalomcsillapítók. Ezek bár okozhatnak elvonási tüneteket, de ha a beteg a kezelést megelőzően nem találkozott drogokkal, elég valószínűtlen a függőség kialakulása.

Az opioidokat egyébként egyre gyakrabban alkalmazzák, akár mozgásszervi megbetegedések által kiváltott fájdalom csillapítása céljából is, így szedésük már nagyon régen nem egyenlő a halálos ítélettel, nem csak végstádiumban lévő betegek kaphatják. Mellékhatásként aluszékonyságot és székrekedést okoznak.


close