Fájdalomcsillapítás csecsemőkorban

A csecsemők ugyanúgy éreznek fájdalmat, mint a felnőtt emberek, ezért panaszaik enyhítésének érdekében meg kell találni a számukra legideálisabb fájdalomcsillapítási formát.

Az alábbiakban részletesen olvashat arról, hogy milyen lehetőségek adottak egy csecsemőkorú gyermek fájdalmának enyhítésére.

A babák általában sírással és nyugtalan viselkedéssel jelzik fájdalmukat. Alvási nehézségeik támadhatnak, és megváltozhatnak az étkezési szokásaik. Ebben az életkorban a leggyakoribb fájdalomcsillapítást igénylő probléma a hasfájás, a torokfájás, illetve a fogzás.

Fájdalomcsillapító készítmények csecsemőkorban

Több olyan fájdalomcsillapító készítmény van jelenleg forgalomban, melyet csecsemők számára fejlesztettek ki. Ezek a többnyire paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú szerek általában szirup vagy végbélkúp formájában adagolhatók már három hónapos kortól.

Vannak helyileg alkalmazható fájdalomcsillapító készítmények is. A fogzási fájdalom enyhítésére készített fogínygélt például közvetlenül a baba ínyére kell kenni, hogy zsibbasztó hatásával enyhítse a kicsi fájdalmát. Csak alkalmanként, és kis mennyiségben szabad használni. Megfázás esetén a torokfájás csillapítására már a csecsemők számára is kifejlesztettek torokfertőtlenítő spray-t. Használatához a baba együttműködése szükséges: ki kell nyitnia a száját.

Fontos, hogy mielőtt a szülő bármelyik recept nélkül kapható készítményt alkalmazná, kérje ki a gyermekorvos véleményét. Ez azért szükséges, mert bizonyos alkotóelemek allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyekből, illetve előfordulhat, hogy a baba állapota nem indokolja a gyógyszerhasználatot.

A fájdalom enyhítése gyógyszer nélkül

Anyatejes babáknál a hasfájás megszüntetéséhez gyakran elég az anya étrendjének módosítása. Általában a hüvelyes zöldségek és a gyümölcsök okozzák a nem kívánt hatást. Sok csecsemőnél a fájdalomcsillapító készítmények nem járnak látványos eredménnyel, és a hasfájás magától elmúlik a baba három hónapos kora körül. Érdemes kipróbálni a babamasszázst és a tornát. Ezekkel a módszerekkel eltávolíthatók a bántó gázok a kicsi beleiből. Sokat segíthet egy meleg fürdő is, annak érdekében, hogy a gyermek ellazuljon és megnyugodjon.

A tejfogak előbukkanásakor gondoskodni kell megfelelően tisztított rágókáról, mert ilyenkor a babák mindent a szájukba akarnak tömni. A folyamatos rágás masszírozza az ínyüket, így enyhíti a feszítő érzést. A fájdalom csillapodhat hideg hatására is, de csak biztonságos eszközökkel szabad hűteni a baba ínyét.


close