Fájdalomcsillapító készítmények

A fájdalomcsillapító készítmények széles tárházát kínálják a patikák, ha valamilyen probléma miatt ezekhez a készítményekhez kell fordulnunk. A nem-szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők családjába nagyon sok hatóanyag tartozik. Mielőtt használjuk ezeket a fájdalomcsillapító készítményeket, érdemes orvoshoz fordulni.

Az alábbiakban arról olvashat bővebben, hogy hogyan érdemes a különböző fájdalomcsillapítók közül választani, mire ügyeljen használatuknál, illetve mikor forduljon orvosához tanácsért.

Hogyan válasszon fájdalomcsillapító készítményt?

Nem-szteroid fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyag például az ibuprofen, a ketoprofen, a naproxen, a diklofenak, a piroxikam, a fenilbutazon, és még sorolhatnánk. Ezek a hatóanyagok ugyanazzal a hatásmechanizmussal küzdenek a gyulladás és a fájdalom tünetei ellen, ebből következik, hogy hatékonyságuk is hasonló. Ugyanakkor bizonyos betegek között jelentős különbség mutatkozhat a gyógyszerek kiváltotta reakciók és az esetleg kialakuló mellékhatások tekintetében.

Ez alapján nem lehet előre megmondani, hogy melyik betegnél melyik hatóanyag vagy gyógyszerforma lehet hatékony: a betegek mintegy hatvan százalékában mindegyik hatóanyaggal elérhető a kívánt hatás. A megfelelő készítmény kiválasztása ugyanakkor az orvosok számára sem egyszerű, sokszor próbálgatás útján tudják csak kezelni betegeiket.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők izom, és ízületi bántalmakra

Az izom- és ízületi bántalmak terápiáját nem-szteroid gyulladáscsökkentő krémmel vagy géllel célszerű kezdeni. Fontos megjegyezni, hogy fájdalomcsillapító krémek, gélek használatakor a zárt kötés alkalmazása kerülendő, mivel ebben az esetben a kívántnál több hatóanyag kerülhet be a véráramba, s ez szisztémás hatás, valamint mellékhatások kialakulását okozhatja.

Ha nem kielégítő a hatásuk, illetve túlságosan kiterjedt területet érintene alkalmazásuk a kiterjedt fájdalom következtében, inkább a szájon át alkalmazott készítményekre ajánlatos áttérni. Először próbálkozhatunk recept nélkül kapható készítményekkel, ha csak ritkán tapasztalunk viszonylag enyhe fájdalmat.

Amennyiben erős vagy gyakran előforduló fájdalommal állunk szemben, érdemes kikérni a kezelőorvos vagy reumatológus szakorvos véleményét, aki erősebb, emiatt csak vényre kapható tablettát ír fel.

Miért fontos orvoshoz fordulni?

Gyulladásos betegségek – például izomgyulladás, íngyulladás stb. – kezelésére alkalmazott készítményeknél, kapszuláknál a szedési időtartam minimum két-három hét legyen – amennyiben a mellékhatások miatt nem válik szükségessé az ennél korábbi változtatás. Ha a fájdalom 1-2 nap alatt nem szűnik meg teljes egészében, még nem jelenti azt, hogy a gyógyszer hatástalan, hiszen némelyiküknél pár hét is szükséges a teljes hatás eléréséhez.

Nemcsak a fájdalomcsillapító készítmények felírása miatt, hanem a pontos diagnózis felállítása céljából is érdemes orvoshoz fordulni. Előfordulhat ugyanis, hogy komolyabb betegség áll tüneteink hátterében, amit a fájdalomcsillapítóval nem lehet orvosolni, a tünetek kezelése pedig nem elegendő.


Tünetek

close