Glükozamin és fájdalom

A glükozamin hozzájárul a porc szerkezeti elemeinek felépítéséhez és fenntartásához. Amennyiben kopásos tünetek jelentkeznek, instabil lesz az ízület, fájdalom alakulhat ki.

A porc kopása degeneratív folyamat, amely az ízület instabilitásához, az ízfelszínek súrlódásához, fájdalmak kialakulásához vezet. Hosszú távon az alábbi tünetek jelentkezhetnek: ízületi fájdalom, merevség a mozgás során, különösen az elején, ízületi fájdalom, különösen a mozgás elkezdésekor, ízületi duzzanat, merevség, csontos kinövések kialakulása.

A porc, amely ízületeink felszínét borítja porcsejtekből, valamint a sejtek által termelt jelentős mennyiségű sejt közötti állományból áll. Ezek alkotóelemei a proteoglikánok, melyek szerepet játszanak a porc rugalmasságának kialakításában.

A porcszövet sejt közötti állományának egyik lényeges alkotóeleme a glükozamin-szulfát.

A glükozamin a porc szerkezeti elemeinek felépítéséhez, valamint fenntartásához járul hozzá. Így a glükozamin fontos szerepet játszik ízületünk és ízületi porcaink épségének megőrzésében. A glükozamin elősegítve ízületeink megfelelő mozgathatóságát mérsékli a kopásos tüneteket, valamint megelőzi a késői degeneratív folyamatokat, szövődményeket.


close