Kábító fájdalomcsillapítók

A kábító fájdalomcsillapítókat többféle területen alkalmazzák fájdalom csillapítására. Néhány kábító fájdalomcsillapítót műtét előtt vagy alatt használnak, hogy az érzéstelenítő hatását fokozzák. Kodeint és hidrokodont köhögés enyhítésére használják, metadont pedig heroin- vagy egyéb kábítószerfüggők számára segítség a függőség kontrollálásában.

A kábító fájdalomcsillapítók működéséről és mellékhatásairól tudhat meg többet a következőkből.

A kábító fájdalomcsillapítók a központi idegrendszerre hatva csökkentik a fájdalmat. Ha hosszú ideig alkalmazzák, akkor viselkedésmódosító hatásúak lehetnek, mentális vagy fizikai függőséget okozhatnak. A gyógyszer abbahagyását követően ilyenkor megvonási tünetek jelentkezhetnek.

Az idősebb emberek és a 18 évesnél fiatalabbak érzékenyebbek a kábító fájdalomcsillapítók használatára. Gyakrabban fordulnak elő körükben mellékhatások, például légzési problémák.

Terhesség és fájdalomcsillapítás

Ha a terhes nő túl sok kábító fájdalomcsillapítót fogyaszt, akkor az a babánál függőséghez vezethet, amely megvonási tüneteket okozhat a szülés után. Egyes esetekben légzési nehézségek is jelentkezhetnek. Szoptatás során az anyatejen keresztül is átjut a babába a gyógyszer, és komoly mellékhatásokat okozhat, a baba függővé válhat.

Kábító fájdalomcsillapítókat csak orvos írhat fel, vény nélkül nem kaphatók. Mondjuk el az orvosnak, ha korábban kábító fájdalomcsillapító vagy más gyógyszer bármilyen szokatlan vagy allergiás reakciót váltott ki. Tájékoztassuk az orvost arról is, hogy van-e valamilyen allergiánk például tartósítószerre vagy állatokra.


close