Fejfájás

A fejfájás az egyik leggyakrabban tapasztalható panasz, élete során szinte mindenki találkozik vele. A fejfájás lehet migrén, tenziós vagy cluster jellegű fejfájás.

Az alábbiakban részletesen olvashat a migrénes, tenziós és cluster típusú fejfájás tüneteiről és kezeléséről.

Előfordulhat ugyan, hogy a fejfájás hátterében súlyos betegség áll, de az esetek többségében a vizsgálatok nem tárnak fel szervi problémákat. Ilyen esetekben is legtöbbször kideríthető, hogy mi okozza a fejfájást, és meg lehet kezdeni a kezelést. Az elterjedt vélekedéssel szemben a fejfájás legtöbb típusa kezelhető.

Migrén

Különböző kutatások és statisztikai adatok szerint a nők körében gyakoribb a migrénes fájdalom, de a férfiak hat százaléka is szenved migrénes rohamoktól. Fontos tisztában lenni a ténnyel, hogy a migrén diagnózisát csak neurológus állapíthatja meg, csupán öndiagnózisra sose alapozzon!

Tenziós fejfájás

A leggyakoribb fejfájástípus a tenziós fejfájás. Súlyos szövődményeket ugyan nem okoz, viszont a munkavégző képességet, illetve az életminőséget jelentősen ronthatja. Sok beteg említi meg, hogy a fájdalom megjelenése előtt már feszültnek, idegesnek, ingerültebbnek érzi magát.

A tenziós fejfájás leginkább csak enyhe, esetleg mérsékelt fájdalommal jár. Ennek nincs jellemző helye, a fej bármely részén előfordulhat. Számos beteg abroncsszerűen szorító fájdalomról számol be, bizonyos esetekben tarkótáji fájdalom is kísérheti.

A tenziós fejfájás elsősorban a nőket sújtja: a nők 80, a férfiak 70 százaléka szenved élete során legalább egy alkalommal ezen fejfájástípustól, általában 20 és 50 éves kora között.

A cluster fejfájás

Az egyik legfájdalmasabb típus a cluster fejfájás. Ennél a betegségnél tipikusan a ciklikusan, ún. clusterekben jelentkező fájdalom jelentkezik. Jellemzően gyakoribb férfiak körében, elsősorban a 20-40 éves kor közöttieknél fordul elő.

Az ún. cluster periódusok, vagyis a gyakori fejfájásos rohamok akár hónapokon át kínozhatják a betegeket. A betegség jellegzetessége, hogy minden előzetes tünet nélkül gyorsan lecsaphat, már néhány percen belül is kialakulhat. A cluster fejfájás szerencsére nagyon ritka betegség.

A cluster fejfájás során a fájdalom a fej bármelyik oldalán kialakulhat, és rendszerint a roham alatt, sőt akár a beteg teljes életén át ugyanazon az oldalon marad. (Időnként előfordulhat, hogy a következő rohamperiódus alatt a fájdalom áttér a másik oldalra.)

A cluster fejfájásban szenvedő betegek a fájdalmat átható, éles, égő fájdalomként jellemzik, vagy olyan érzésnek írják le, mintha „egy forró pálcát szúrnának a szembe”, vagy kinyomódna a szem a szemgödörből.

Bár a cluster fejfájás nem gyógyítható, gyógyszeres kezeléssel a rohamok gyakorisága és intenzitásuk is csökkenthető, ami, tekintve a fájdalom erősségét és életminőségre gyakorolt negatív hatását, nagy könnyebbséget jelenthet a betegeknek.


close