Fejfájás és a frontok

A frontokra érzékenyebb emberek szervezete rosszabbul reagál a rövid idő alatt kialakuló légköri változásokra. Ezeket a fronthatásokat a legtöbbször fejfájás és fáradékonyság kíséri, de miért alakulnak ki és hogyan védekezhetünk ellenük?

A meteorológiai előrejelzésekben gyakorta hívják fel a figyelmet fronthatásokra, melyek fejfájástól fáradékonyságig és ingerlékenységig számos élettani hatással járhatnak. De miért okoznak kellemetlenségeket ezek a teljesen természetes, az idők kezdete óta jelen lévő légköri változások?

A front egy olyan légköri képződmény, amely több, általunk is érzékelhető meteorológiai paraméter egyidejű változásával jár – hirtelen változik például a hőmérséklet, a légnyomás, a levegő páratartalma vagy a szélerősség. Ez egyáltalán nem ritka jelenség, a Kárpát-medence felett hetente akár több légköri front is áthalad, ami hideg és meleg, vagy kettős fronthatást is okozhat. Bizonyos emberek ezekre a változásokra érzékenyebben reagálnak, elsősorban a gyengébb fizikummal, idegrendszerrel és összességében rosszabb egészségi állapottal rendelkezők szenvednek a fronthatásoktól. A frontok jobban megviselik a nők, az idősek, a csecsemők és a terhesek szervezetét is.

Fejfájás frontok érkezésekor

Leggyakrabban ezek a légköri változások fejfájást okoznak, melynek fő kiváltó okai a légnyomás változása, de kiválthatja a szél felerősödése is. Az érzékenyebbek meg tudják jósolni ezeket a változásokat, a fejfájás náluk ugyanis már órákkal a front érkezése előtt jelentkezik. A hideg- és melegfront, illetve a kettős fronthatás egyaránt okozhat migrénes fejfájásokat, amelyeket fáradékonyság, ingerlékenység, bizonyos esetben szédülés is kísérhet.

Házi praktikák a frontérzékenység ellen

A magas kálium- és magnézium tartalmú ételek csökkenhetik a fronthatások erősségét, ilyen például a banán, az alma, az olajos magvak, vagy a hal. Ihatunk továbbá orbáncfüvet, ginzenget, gyömbért, édesköményt tartalmazó teákat is, amelyek orvosolják az időjárási változások okozta panaszokat.


close