Kísérő fejfájás fajtái és kezelésük

A szekunder vagy kísérő fejfájások nem minősülnek önálló kórképnek, hanem valamilyen egyéb tőlünk független (betegség, időjárási front) vagy általunk okozott (túlzott alkoholfogyasztás) körülmény következtében jönnek létre.

A leginkább rettegett kísérő fejfájás az agydaganat okozta fájdalom, azonban ez igen ritka, számos más körülmény is okozhat szekunder fájdalmat.

Betegség, gyógyszer, sérülés és front

Az agydaganaton kívül előidézhet fejfájást még a túl alacsony vagy túl magas vérnyomás, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, egyes emésztőszervi megbetegedések vagy például a pajzsmirigy működési zavarai. Az 1-es típusú cukorbetegség egyik első tünete szintén a fejfájás, kisgyermekeknél pedig látászavart is jelezhet a gyakori fájdalom.

Ellentmondásosnak tűnhet, de a túl sok fejfájás-csillapító gyógyszer bevétele szintén fejfájáshoz vezet, ez az úgynevezett fájdalomcsillapító-abúzus.

Ha megsérül a fejünk, a fájdalom gyakran agyrázkódást jelez, ez 7-10 nap alatt megszűnik. Különböző pszichés eredetű zavarok is okozhatnak fejfájást, mint például a pánikbetegség vagy a depresszió: ilyen esetekben a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával ajánlatos kiegészíteni.

Fejfájás időjárás miatt

A fejfájást a rossz időjárási körülményekre fogni nagy divat, de nem mindig helytálló ez a feltételezés. Való igaz, hogy a hideg-vagy melegfrontra egyes emberek fejfájással reagálnak, de sosem árt más körülményeket is figyelembe vennünk, ha a fájdalom okait kutatjuk.

Amikor mi okozzuk a fejfájást

A helytelen életmód, mint például a gyakori stressz, a mozgás-és alváshiány, illetve a túl sok alkohol fogyasztása előidézhet gyakori fejfájást. Ha túl sokat iszunk, a másnaposság elkerülése céljából lefekvés előtt igyunk meg két nagy pohár vizet, és másnap is folytassuk a folyadékpótlást. Fontos még, hogy ha előre tudjuk, hogy felöntünk a garatra, az alkohol mellé ne fogyasszunk sajtot vagy csokoládét, mert ezek csak tovább rontanak a helyzeten.


close