Migrén

A migrén általában, de nem minden esetben féloldali fejfájás, amely rohamokban jelentkezik a betegeknél. A migrén teljes bizonyossággal csak neurológus diagnózisa alapján mondható ki.

A migrén rendkívül erős fájdalommal járhat, elszenvedőjének egyedül csak az jár a fejében, hogy egy sötét, csendes szobában pihenve várja ki rohama végét.

Egyes esetekben a migrént figyelmeztető jelek előzik meg, melyek valamely érzékszervünkhöz kapcsolódnak – például fényfelvillanások, sötét foltok vagy valamely végtag zsibbadása.

Migrén kísérő tünetei

Néha más tünetek is a migrén kísérőjéül szegődnek: például émelygés, hányinger vagy hányás, fokozott fényérzékenység és hangérzékenység. A migrén okozta fejfájás olyan erős, hogy olykor napokig tartó munkaképtelenséget okozhat.

A migrén kimondásához teljes bizonyossággal neurológus diagnózisa szükség, az öndiagnózis önmagában nem elegendő. Az alapos kivizsgálásra azért is fokozott szükség van, mivel a tünetek hátterében sokszor agyi érfejlődési rendellenesség – úgynevezett aneurysma – áll.

Migrén ellen

Speciális, migrén ellen kifejlesztett gyógyszertípusok, a triptánok, illetve az utóbbi időben a GRP-receptor antagonisták segítségével csökkenthető a migrénes rohamok gyakorisága és intenzitása, bár a betegség jelenleg még nem gyógyítható.

További ajánlott tartalom ebben a témában: migrén kezelése


close