Migrén kezelése

A migrén olyan rohamokban jelentkező heves fejfájás, amely visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalommal jár, többnyire a fej egyik oldalát érinti, de akár kétoldali is lehet.

A hirtelen kezdődő – általában havonta egy-négy alkalommal jelentkező – rohamot látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg, általában fél-egy napig tart, de ez mindenkinél változó.

A migrént émelygés, hányás, levertség, ingerlékenység, hányinger, fáradtság, tompultság, indokolatlan jókedv, aura, vakító fények a látótérben, szikralátás, látáskiesés, féloldali fejfájás, görcsös fejfájás, lüktető fejfájás, hasogató fejfájás, hangérzékenység, szagérzékenység kísérheti.

Migrén kialakulása

Migrén bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban fiatal felnőttkorban kezdődik, háromszor annyi nőt érint, mint férfit, a lakosság csaknem tíz százaléka migrénes.
A migrén oka mindazonáltal, nem ismert. Rohamot kiválthatnak időjárási frontok – légnyomásváltozás –, bizonyos élelmiszerek (például citrusfélék, sajtok, csokoládé, élelmiszer-tartósítószerek, vörösbor, nátrium-glutamát tartalmú kínai ételek, nitrátokkal kezelt húsáru), szagok, illatok, alváshiány, stressz és a menstruáció is, de akár örökletes is lehet.

Migrén kezelési módszerei

A migrén kezelési módszere nagyban függ a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől is. A kezelés első lépése – a pontos diagnózis felállítása és az egyéb betegségek felismerése után – a migrént kiváltó tényezők kerülése, célszerű a fejfájások súlyosságát és gyakoriságát betegnaplóban vezetni.

Sok esetben azonban ez sem elegendő a roham elkerüléséhez. Ilyenkor, enyhe fájdalom esetén, ha azt hányinger nem kíséri, tabletta formájában vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat érdemes szedni, szükség esetén ezeket hányáscsillapítóval is ki lehet egészíteni.

Közepes vagy erős roham esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, a vény nélkül kapható szerek ilyenkor már nem segítenek. A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek két fő csoportra oszthatók: a rohamoldó készítmények a migrénes roham megszüntetésére, vagy enyhítésére szolgálnak, míg a megelőző gyógyszereket rendszeresen szükséges szedni, hiszen a migrénes roham megelőzésére valók.

Megelőző terápia és kivizsgálás

Amennyiben a rohamok gyakran jelentkeznek, vagy ritkábban, de akkor különösen súlyosak, a megelőző terápia javasolt. Bizonyos gyógyszerek a terhesség vagy szoptatás alatt nem szedhetők, a gyerekek számára sem mind megfelelő. A kísérő hányinger miatt általában nem tablettát, hanem kúpot, orrsprayt, injekciót kap a beteg.

A kivizsgálás során belgyógyászati, neurológiai és szemészeti vizsgálatok javasoltak. Az eredmények függvényében további vizsgálatokra lehet szükség, többek között nyaki röntgenre a csigolyaelváltozások, vagy nyaki ultrahangra a nyaki erek vizsgálatához, továbbá EEG az epilepszia kizárásához. Szükség esetén koponya MRI és speciális agyi keringési vizsgálat is előfordulhat, de az esetleges rizikófaktorok (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség stb.) feltérképezése szintén nagyon fontos.


close