Nyakfájás

A nyakfájás gyakori tünet, amelynek számos oka lehet. Leggyakrabban az ülőmunka közbeni rossz tartás okozza, de komolyabb probléma (ízületi gyulladás, idegbecsípődés, porckopás) is okozhatja.

Nyakfájás – az ülőmunka ára

Ha napi nyolc órát görnyedünk rossz testtartással, nagyon igénybe vesszük az izmainkat. Az izmok túlterheltsége görcsöt okoz, amely értelemszerűen fájdalomhoz vezet. Ezért fontos, hogy kényelmes széken üljünk, időnként mozgassuk meg magunkat, álljunk fel, sétálgassunk, vagy legalább mozgassuk át a nyakunkat.

Nyakfájás egy rossz vagy sok kicsi mozdulattól

Egy rossz mozdulat is előidézheti a nyakfájást abban az esetben, ha éppen becsípődik egy ideg. Ez a fájdalom gyakran kisugárzik, tehát ilyenkor nemcsak a nyakunk, hanem a vállunk is fájhat. Ha sok kicsi, hasonló mozdulatot végzünk, szintén belefájdulhat a nyakunk, ugyanis az izmaink elfáradhatnak, így nagyobb nyomás nehezedik az ízületekre.

Nyakfájás elaludt nyak miatt

Sokunkkal előfordult már, hogy nyakfájással ébredtünk, és a fejünk mozgástere is beszűkült. Ez azért van, mert valószínűleg természetellenes, kényelmetlen pózban aludtunk, és izmaink megfeszültek. Ilyenkor hasznos, ha kicsit megmasszírozzuk a nyakunkat, de a fájdalom az esetek nagy részében hamar elmúlik. Ha gyakran elaludjuk a nyakunkat, érdemes párnát vagy matracot cserélnünk.

Nyakfájás egyéb okai

Idősebb korban a porckorong kopása is előidézhet nyakfájást. Ezen kívül a nyakfájás eredhet fertőzésből és autoimmun megbetegedésből is. Ezeket az okokat már orvosnak kell felderítenie.

Nyakfájás kezelése

A rossz testtartás és a kényelmetlen testhelyzetek okozta nyakfájás hosszú távú kezelése csakis úgy történhet, ha megszüntetjük a kiváltó okot, tehát figyelünk a testtartásunkra, többet mozgunk, tornázunk, esetleg jógázunk. Rövid távon szóba jöhetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is, de ezek csak elfedik a tünetet, nem jelentenek megoldást.

Abban az esetben, ha a nyakfájás hetekig elhúzódik, forduljunk orvoshoz, hogy ki tudja vizsgálni az okokat.


close