Primer és szekunder fejfájás

A fejfájásoknak alapvetően két fajtájuk van: lehetnek elsődlegesek és másodlagosak. Az elsődleges vagy primer fejfájás hátterében nem húzódik meg egyéb betegség vagy körülmény, míg a másodlagos vagy szekunder fájdalom nem önálló kórkép, hanem kísérőtünet.

Az orvos a fájdalom helyének, jellegének, hosszának és körülményeinek ismeretében tudja megállapítani, a fejfájás melyik típusával állunk szemben. Ezért hasznos, ha fájdalomnaplót vezetünk, hiszen így biztosan tudunk felelni az ilyen jellegű kérdésekre.

Szekunder fejfájás

A szekunder vagy kísérő fejfájást okozhatja időjárási front, túlzott alkoholfogyasztás, napszúrás, de akár egy lappangó betegség kísérőtünete is lehet, esetleg jelentkezhet egy gyógyszer mellékhatásaként. Az is előfordulhat, hogy túl sok fájdalomcsillapítót vettünk be, és ez okozza a fejfájásunkat: ez az úgynevezett fájdalomcsillapító-abúzus.

Migrén

A migrént sokan használják a fejfájás szinonimájaként, pedig valójában a primer fejfájások egyik típusa. Legfőbb jellegzetessége, hogy féloldali, általában lüktető fájdalomról van szó, egy roham akár három napig is elhúzódhat, de leggyakrabban pár óra alatt lezajlik.

Cluster fejfájás

Szintén primer fájdalom, de sokkal ritkább típus az úgynevezett cluster fejfájás. A szem és a halánték környékén alakul ki, féloldali, hosszan tartó, folyamatos, nem lüktető jellegű fejfájás. A cluster fejfájás annyira erős, hogy sokan az öngyilkosságba menekülnek a visszatérő rohamok elől.

Tenziós fejfájás

A cluster fejfájáshoz képest inkább fájdogálásnak lehetne nevezni a tenziós fejfájást. A primer fejfájások közül ez a leggyengébb, folyamatos kétoldali fájdalmat jelent, inkább a nyak hátsó részét érinti. Akár egy hétig is elhúzódhat.

Vegyes fejfájások

A vegyes fejfájásoknak sok típusa van, ezek is a primer fájdalmak közé tartoznak, de érdekességük, hogy létrejöttük valamilyen külső körülménnyel áll összefüggésben.

A legismertebb a köznyelvben „agyfagyásnak” nevezett hideginger okozta fájdalom, amely akkor jelentkezik, ha hirtelen túl nagy adag hideg ételt vagy italt veszünk magunkhoz.


close