Tenziós fejfájás

A tenziós fejfájás általában egy diffúz, enyhe vagy közepes fájdalom, melyet gyakran úgy jellemeznek, hogy olyan érzés, mintha egy szoros kötés feszítené a fejet. A tenziós fejfájás a leggyakoribb típusú fejfájás.

A következőkben a tenziós fejfájás tüneteiről, okairól és kezeléséről olvashat.

Úgy tűnik, mintha izom-összehúzódás lenne felelős a fájdalomért, bár a szakértők szerint nem ez a kiváltó ok.

A tenziós fejfájás tünetei

  • tompa, sajgó fájdalom
  • szorító vagy nyomó érzés a homlokon vagy a fej oldalsó részein és hátulján
  • a fejbőr, a nyak és a vállizmok érzékenysége
  • időnkénti étvágytalanság

A tenziós fejfájás 30 perctől akár egy hétig is eltarthat. A tenziós fejfájás krónikusnak tekinthető, ha legalább három hónapon keresztül havonta több mint 15 napig tart.

A tenziós fejfájást olykor nehéz megkülönböztetni a migréntől, de a migrén egyes típusaitól eltérően a tenziós fejfájás nem jár együtt látászavarral, hányingerrel, hányással, hasi fájdalommal, gyengeséggel, zsibbadással vagy érthetetlen beszéddel. A fizikai aktivitás általában súlyosbítja a migrénes fejfájást, a tenziós fejfájásnál ez nem jellemző.

A tenziós fejfájás okai

A tenziós fejfájás pontos okai ismeretlenek, feltehetően kiválthatja a stressz, a depresszió és a szorongás, a rossz testtartás, vagy a kényelmetlen pozícióban végzett munka.

A tenziós fejfájás kezelése

Fájdalomcsillapítók.

Egyszerű vény nélküli fájdalomcsillapítókkal is lehet csökkenteni a fejfájást. Ezek pl. paracetamolt, ibuprofént és metamizole-nátriumot tartalmaznak.

Kombinált gyógyszeres kezelés

Az aszpirint és a paracetamolt vagy mindkettőt gyakran kombinálják koffeinnel vagy nyugtatóval egy gyógyszeren belül. A kombinált gyógyszerekben található nyugtató függőséget okozhat, és krónikus fejfájáshoz vezethet, ezért óvatosan kell alkalmazni.

A fájdalomcsillapító gyógyszerek nem gyógyítják meg a fejfájást, csak átmenetileg enyhítik a tüneteket. Idővel elvesztik hatékonyságukat, vagy esetleg fejfájást is okozhatnak. Tartós illetve visszatérő panaszok esetén forduljon orvoshoz, ilyen esetben feltétlenül kivizsgálás szükséges.


close