Alhasi fájdalom

Az alhasi fájdalom számos tényezőtől függ, de néhány esetben nem találnak szervi okot a fájdalom hátterében. Fontos különbséget tenni a nőknél és a férfiaknál jelentkező alhasi fájdalom között.

Nőknél az alhasi fájdalom tünetei általában visszatérő hólyaggyulladással, valamint a nemi élet különböző zavaraival társulnak, de a pontos diagnózis felállításához számos vizsgálatra szükség lehet, mert több betegség is állhat a panaszok hátterében.

Sok esetben a kényelmetlen érzést vagy fájdalmat okozó szeretkezés, a gyakran fellépő, sürgető vizelési inger, valamint (akár görcsös, akár tompa) hasi fájdalom mellet más, a kiváltó okra egyértelműen utaló tünet nem merül fel. Ha minden vizsgálat megtörtént, és ezek során a betegnél nem találnak semmilyen eltérést, akkor kerülhet sor még a diagnosztikus célból végzett laparoszkópiára (hastükrözéses műtétre).

A férfiaknál jelentkező alhasi fájdalom esetében a tünetek általában a krónikus prosztatagyulladásra emlékeztetnek, ám a gyulladásra utaló más panaszok nem jelentkeznek és baktérium sem mutatható ki a vizeletből.

vese, húgyvezeték, húgyhólyag

Az urológiai kivizsgálás részeként vizelettenyésztésre, az ondó vizsgálatára, szükség szerint húgyhólyagtükrözésre kerülhet sor.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Alhasi fájdalom okai


close