Alhasi fájdalom okai

Az alhasi fájdalom hátterében több különböző betegség vagy állapot állhat a fájdalom helyétől, jellegétől és a páciens nemétől függően.

Az alhasi fájdalom oka lehet ugyanis hólyaghurut, hólyaggyulladás, vesegörcs, nőknél menstruációs görcs vagy akár vetélés, férfiaknál prosztatagyulladás. Ezeket vesszük most sorra.

Hólyaghurut vagy hólyaggyulladás

A hólyaghurut és a hólyaggyulladás tünetei ugyanazok: gyakori vizeletürítés, amely égő, viszkető fájdalommal jár, ez pedig súlyosabb esetekben görcsös alhasi fájdalommal párosul. Ilyen tünetek megjelenésekor legfontosabb napi két liter folyadék elfogyasztása, és általában az antibiotikumkúrát sem lehet megúszni.

Alhasi fájdalom vesegörcs miatt

A vesegörcs hirtelen a betegre törő, nagyon intenzív fájdalmat jelent, szinte lehetetlen mással összetéveszteni, mert tűrhetetlen fájdalmat okoz. Lehetséges, hogy csak az alhasban érezzük, de az is lehet, hogy deréktól az alhasba sugárzik. Leggyakrabban vesekövet jelez, de más vesebetegség tünete is lehet.

Alhasi fájdalom női bajok miatt

Nőknél az alhasi fájdalom általában menstruációs görcsöt jelez, amely a méh nyálkahártyájának leválása és méhösszehúzódások miatt alakul ki. A menstruációs fájdalmat enyhítheti a melegvizes borogatás, a pihenés és az összekucorodás, súlyos fájdalom esetén érdemes görcsoldót is bevenni. Terhes nőknél az erős alhasi fájdalom vetélést jelezhet előre, ezért ilyen esetekben érdemes rögtön orvoshoz fordulni.

Alhasi fájdalom prosztatagyulladás miatt

Férfiaknál a prosztatagyulladás az alhasi vagy medencetáji fájdalom mellett gyakori, fájdalmas vizeléssel, időnként véres vizelettel jár. Tünete lehet még a péniszből távozó gennyszerű váladék is.


close