Gyomorfájás okozta fájdalom

Gyomorfájás esetén fontos figyelni arra, pontosan hol és meddig tart a fájdalom. Élete folyamán mindenki tapasztal valamilyen típusú gyomorfájást.

Vannak olyan tünetek, amelyek gyomorfájás esetén is arra utalnak, hogy az önterápia, az otthoni pihenés, illetve várakozás nem elegendő. A következő tünetek tapasztalásakor azonnal fel kell keresni a háziorvost: nyelési nehézség vagy fájdalom, rendszeres hányás, vérzés, a testsúly gyors csökkenése, éjszakai pihenést megzavaró fájdalmak. A gyomorfájás mögött számos ok állhat, és a betegség diagnosztizálásához további vizsgálatok szükségesek.

A gyomorfájás sokszor súlyosabb bajt is jelezhet, a továbbiakban a komolyabb megbetegedésre utaló jeleket az egyes diagnózisok szerint tekintjük át.

Reflux-betegség

A reflux vezető tünete a gyomorégés, a szegycsontba sugárzó fájdalom, a savas felböfögés és a gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe, sőt akár a garatba is, valamint a tartós köhögés.

Gyomor- illetve nyombélfekély

Huzamosabb ideig fennálló felhasi fájdalom, ehhez társuló étvágytalanság, fogyás, hányinger, súlyos, szövődményes esetben pedig vérzés mind olyan panasz, amely gyomor- vagy nyombélfekélyre utalhat.

Ugyanakkor idősesebb korban, a hosszan tartó fájdalomcsillapító-szedés talaján kialakuló fekély olykor nem okoz semmiféle panaszt. Ilyen esetben a beteg már a fekély valamely szövődménye miatt kerül egészségügyi intézménybe (vérzés, gyomor-nyombél falának perforációja, azaz átfúródása). Diagnosztizálására a reflux-betegséghez hasonlóan a gyomortükrözés a legbiztosabb módszer. A beavatkozás során a betegség szövődményei által okozott elváltozásokat is orvosolni tudják.

Epekövesség – Görcsös hasi fájdalom és hányinger

Az epekövességre jellemző panasz a vissza-visszatérő görcsös fájdalom, hányinger és vezető kísérő tünete a betegségnek a jobb bordaív alatti fájdalom.
A bordáktól a jobb váll, illetve a hát irányába is sugározhat a fájdalom. Jellemzője, hogy gyakran valamilyen étkezési kihágás („túlevés”, fűszeres-zsíros ételek) előzi meg. Az epekövesség szövődményeként hasnyálmirigy-gyulladás, sárgaság, epehólyag-átfúródás alakulhat ki.

Hasi ultrahangos vizsgálat és vérkép elemzés alkalmas a diagnózis megállapítására. A kezelés részben diétából és fájdalomcsillapító, valamint görcsoldó terápiából áll. Súlyosabb esetben epehólyag-eltávolításra is sor kerülhet.

Hasnyálmirigy-gyulladás – Övszerű felhasi fájdalom

Tartósan fennálló, folyamatosan erősödő, szinte semmire nem reagáló, övszerűen jelentkező felhasi fájdalommal jár, amely időnként a hát irányába is kisugárzik. A tünetekhez társulhat étvágytalanság, hányinger, hányás. Gyakran fokozott étel- és italfogyasztás váltja ki.

A hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisának megállapításához vérvétel szükséges. A betegség szövődményeit hasi ultrahang, és CT vizsgálattal tudják feltárni. A hasnyálmirigy-elhalással járó esetek intenzív kórházi kezelés esetén is nagy veszélyt jelentenek a beteg életére.

Vakbél-gyulladás (appendicitis) – Fontos tünetek!

Az első tünete a felhasi, illetve köldök körül jelentkező fájdalom, amely később a jobb alhasi területen jelentkezik, és étvágytalanság, hányinger, hőemelkedés társul hozzá. Ha az appendicitis gyanúja felmerül, sebészeti szakvizsgálatra van szükség, illetve labor- és hasi ultrahang segíthet az időben felállított diagnózisban. A terápiát minden esetben a gyulladt féregnyúlvány műtéti eltávolítása jelenti.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Mire utal a gyomorfájás?


close