Hasfájás és menstruáció

Nagyon sok nőnek valóban nehezek azok a bizonyos nehéz napok: sokaknál a menstruációt, főleg annak első napjaiban, erős, fájdalmas görcsök jellemzik.

A menstruációs görcs általában tizenéves korban jelentkezik először, és még nem szült nőknél fordul elő a leggyakrabban.

A jellegzetes, erős, tompa, görcsös hasfájás, alhasi fájdalom gyakran a vérzés megindulása előtt néhány órával jelentkezik, és általános rossz közérzet, levertség, fáradtság, fejfájás, gyakori vizelési inger, hasmenés, hányinger és hányás is kísérhet, de ritkán akár ájulást is okozhat. Emellett időnként hangulatingadozás, rosszkedv is jellemző lehet.

Hormonális változások

A menstruációs görcsök hátterében a ciklus során fellépő hormonális változások állnak. A menstruációs vérzés megindulása előtt úgynevezett prosztaglandinok szabadulnak fel a szervezetben, és ezek a simaizomzat, így a méh izmainak összehúzódását okozzák. Emellett csökkentik a méh véráramlását, és fokozzák a méh fájdalomérző idegvégződéseinek érzékenységét is.

Bár a jelenség fájdalmas, az esetek nagy részében ártalmatlan és teljesen természetes, hiszen ezek az összehúzódások szükségesek ahhoz, hogy a menstruáció maga “beinduljon”, vagyis a méh belső, megvastagodott nyálkahártyája leváljon. A fájdalom az alhasban jelentkezik, és a deréktájra vagy az alsó végtagokba is kisugározhat.

Erősödhet a fájdalom akkor, miközben a lelökődött méhnyálkahártya-szövet áthalad a méhnyakon, különösen, ha a méhnyak-csatorna szűk, például méhnyak-rendellenességek kezelése után, esetleg hátrahajló méh esetén.

Örökletes hajlam a görcsök hátterében

A görcsös fájdalmak oka lehet a túl erős méhösszehúzódásokra, illetve a méhizomzat fokozott érzékenységére való, örökletes eredetű hajlam. A menstruációs görcsök fájdalmasságára nagy hatással vannak a lelki tényezők is, például a stressz, vagy éppen az, hogy hogyan éli meg egy nő a saját nőiességét.

A görcsök tehát természetesnek számítanak, de ha a fájdalom szinte elviselhetetlen mértékű, a mindennapjainkra is hatással van, és a szokásos tevékenységeinket sem tudjuk miatta elvégezni, például gátol minket a munkában, mindenképpen érdemes beszélni erről a nőgyógyászunkkal. A súlyos fájdalom ugyanis komoly betegségek egyik tünete is lehet.


close