Hasfájás terhesség alatt

Amennyiben a hasfájás terhesség alatt jelentkezik, először azt kell eldönteni, hogy a hasfájás hátterében a terhességgel összefüggő ok, illetve ettől független okok állnak-e.

A terhességgel összefüggő fájdalmak, ezen belül hasi fájdalmak egy része jóindulatú, kezelést nem igényel. Egy részük abból adódik, hogy a terhesség alatt az ízületek szerkezete hormonhatásra megváltozik, a test statikája átalakul, a növekvő méh nyomási tüneteket okoz, a méhet rögzítő szalagok húzódnak a növekedés következtében.

Másrészt vannak olyan egyéb szervi organikus eltérések, amik összefüggnek a terhességgel, mert az hajlamosító tényezőként szerepel, például az epekövesség, epés görcs kialakulása esetében.

Olyan okok is kiválthatnak hasfájást terhesség alatt, amik a terhesség következtében a női nemi szerveket érintik. Ilyen lehet például a méh kontrakciója, a császármetszés hegének fájdalma, hüvelyi, méhtáji fájdalom, gyulladás stb. Ezek a fájdalmak mindig kitüntetett figyelmet igényelnek.

Ezen okok mellett előfordulhatnak olyan kórképek, melyek a terhességtől teljesen függetlenek, a hasi, kismedencei szervek elváltozásait kísérő fájdalmakról van itt szó. Ezek kezelésénél mindig figyelembe kell venni a terhességet, hiszen ez a gyógyszerelést nagymértékben befolyásolja.


close