Mire utal a gyomorfájás?

A gyomor az emésztőrendszer egyik állomása, fájdalma számtalan betegséget vagy állapotot jelezhet.

A gyomorfájdalom oka a kellemetlen érzés gyakorisága, jellege és súlyossága szerint különböző lehet, egy egyszerű gyomorrontástól a vakbélgyulladásig sok minden okozhatja.

Emésztési zavar és reflux

Az emésztési zavar vagy diszpepszia a has felső részén jelentkező fájdalom, amely étkezést követően jelentkezik, gyakran társul hozzá puffadás. A tünetegyüttest a bélrendszer bármelyik részének diszfunkciója okozhatja. A másik gyakori oka a gyomorfájdalomnak a reflux, amely során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, ez pedig erős gyomorfájdalmat, gyomorégést okoz.

Tartósan fennálló gyomorfájdalom esetén gyanakodhatunk gyomorfekélyre, amelyet étvágytalanság, fogyás, hányinger kísérhet. A gyomor nyálkahártya-folytonosságának megszakadása miatt alakul ki, kialakulásában szerepet játszhat valamilyen gyógyszer mellékhatása, de a stressz is komoly rizikófaktor.

Gyulladásos megbetegedések

A gyomor fájdalmát okozhatja vakbél- vagy hasnyálmirigy-gyulladás is, mindkét megbetegedés kórházi kezelést igényel. Előbbit a gyulladt féregnyúlvány okozza, és alhasi fájdalom mellett hőemelkedéssel vagy lázzal is járhat. A hasnyálmirigy-gyulladás okozta kellemetlenség tartós felhasi fájdalom, túlzott alkohol- és ételfogyasztás miatt is kialakulhat

Gyomorhoz nem kapcsolódó gyomorfájás

Előfordulhat, hogy valamelyik másik szerv megbetegedése okozza a kellemetlen tünetet, mint például a nyelőcső gyulladása, a patkóbél problémája, esetleg valamilyen gerincbántalom, melynek során a fájdalom átsugárzik a gyomorba. Ezen kívül okozhatja mellhártyagyulladás vagy bizonyos anyagcsere-betegségek, például diabétesz is.

Ajánlott cikkünk ebben a témában: Gyomorfájás okozta fájdalom


close