Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom hátterében számos ok állhat. Akár szív eredetű okok, akár más egyéb egészségügyi probléma – például mellhártya-gyulladás – áll mögötte, alapos orvosi kivizsgálást tesz indokolttá.

Alábbiakban a mellkasi fájdalom szív eredetű okairól olvashat részletesen.

Szív eredetű mellkasi fájdalom okai

Ateroszklerózis akkor következik be, mikor a szívet ellátó artériák beszűkülése miatt csökken a szív vérellátása, és ez mellkasi fájdalmat eredményez. Bizonyos helyzetekben nagyobb a szív oxigénigénye, például erőkifejtés és stressz esetén, ebből adódóan a szív eredetű mellkasi fájdalom (angina pektórisz, angina pectoris) is ilyenkor jelentkezik. Amennyiben a fájdalom perceken belül megszűnik, az arra utal, hogy a vérellátás időközben helyreállt, valamint a szív alkalmazkodott a vérellátás lecsökkenéséhez.

Ha a fájdalom fokozódó, igen nagy rá az esély, hogy szívinfarktus alakuljon ki. Ebben az esetben a nitrátok sem segítenek. Szívinfarktus esetén a véráramlás hosszan tartó zavara miatt az érintett ér által táplált szívizom egy része, vagy akár egésze is elpusztul.

A perikarditisz a szívburok gyulladása, amely szintén okozhat fájdalmat. Többnyire vírusfertőzések után alakulhat ki a gyulladás. A perikarditisz szúró, éles mellkasi fájdalommal jár, illetve láz és rossz közérzet is kísérheti a betegséget.

Az angina pektórisz igen ritkán előforduló, ám életveszélyes oka a szív bal kamrájából kilépő artéria (aorta) szakadása. A nikotin és a koffein elősegíti a koszorús erek összehúzódását.

Nem szív eredetű mellkasi fájdalom okai

Gyomorégés

A gyomorégéssel járó fájdalom a szegycsont környékére sugárzik, s így okozhat mellkasi fájdalmat. Több esetben a fájdalmat savanykás íz érzése követi, elsősorban akkor, ha a gyomor tartalma túl könnyen visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Nyelőcső és gyomorszáj betegségei

A nyelőcső betegségei is kiválthatnak mellkasi jellegű fájdalmat. Többek között a ritka nyelőcső spazmus okozhat ilyen tüneteket. Fájdalmas izomgörcsök alakulhatnak ki, ha a táplálékot a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba eljuttató izmok munkája nincs megfelelően összehangolva.

Mellhártyagyulladás

A mellkas falát belülről, a tüdőt kívülről borító kettős hártya gyulladásakor éles, lélegzetvétel és köhögés esetén erősödő mellkasi fájdalom lép fel. A mellhártyagyulladást többféle tényező válthatja ki, ilyen a tüdőgyulladás, illetve bizonyos autoimmun betegségek.

Kötőszövet vagy izom eredetű fájdalom

Az ilyen fájdalom számos okból kialakulhat, az általa kiváltott mellkasi fájdalom mozgás hatására fokozódik.

Pánikroham

A pánikrohamra hajlamos személyek esetében periodikusan intenzív félelem, gyors szívritmus, mellkasi fájdalom, légszomj, szapora és kapkodó légzés, valamint nagyfokú izzadékonyság alakul ki. A tünetek miatt könnyen összetéveszthető az infarktussal.

Bővebben: Mellkasi fájdalom pánikroham miatt

Övsömör

Az övsömör ideggyulladás, amelynek hátterében a bárányhimlő vírusa áll. A szervezet bármely részén felléphet. Mellkasi fájdalmat abban az esetben okoz, ha a bordaközben található idegeket támadja meg.

További, ajánlott tartalom: Mellkasi fájdalom nem szív eredetű okai


close