A mellkasi fájdalom kardiológiai okai

A mellkasi fájdalom sok esetben kardiológiai eredetű, melyet fontos elkülöníteni az egyéb okok (mozgásszervi, emésztőszervi, légzőszervi, neurológiai, lelki) miatt kialakuló mellkasi fájdalomtól.

Az alábbiakban a kardiológiai eredetű mellkasi fájdalom okairól olvashat részletesen, külön szót ejtünk a keringési okok miatt bekövetkezett mellkasi fájdalomról, illetve a szívinfarktusról is.

A mellkasi fájdalomról a kardiológiai eredetű mellkasi fájdalom, és ezen belül az angina, illetve a szívinfarktus jut először eszünkbe, hiszen ezek potenciálisan a legsúlyosabb, legkiemeltebben kezelendő okok.

Az angina mint mellkasi fájdalom, lehet stabil és instabil angina is. A stabil angina oka a stabil, az ér szűkületét és a vér áramlását okozó stabil coronaria plakk. Ezzel szemben az instabil angina esetében a coronaria plakk instabil, azaz egy sérülékeny fibrosus sapkát tartalmaz, mely, ha megsérül, kis trombusok zárhatják el az ereket, a szövetek elhalását okozva. Ilyen esetben az angina lehet újkeletű, elhúzódóbb, súlyosbodó, kisebb terhelésre vagy nyugalomban is jelentkező. Szívizomelhalás ilyenkor még nincs – ez különbözteti meg az infarktustól.

Ha a tünetek ischaemiás eredetűek (azaz a coronaria erek véráramlási zavarával, és így a szívizomzat oxigén- és tápanyag-ellátásának zavarával társul), akkor a fájdalom inkább markoló-szorító, mintsem éles vagy szúró jellegű, intenzitása pedig állandó vagy erősödő. A kisugárzási helye lehet a nyak, az állkapocs, a fogak, de leginkább a bal vállba, karba vagy gyűrűsujjba sugárzik. A stabil angina esetében étkezés, fizikai aktivitás vagy szexuális aktus előzi meg a fájdalmat.

A mellkasi fájdalom oka lehet szívinfarktus is, melynek következtében szívizom-elhalás következik be. Kialakulására hajlamosít a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a túlsúly és az érelmeszesedés. Az infarktust néha nem kísérik markáns klinikai tünetek, de a legtöbb esetben sápadtság, hideg verejtékezés, halálfélelem és súlyos mellkasi vagy felhasi fájdalom jelzi meglétét.

A mellkasi fájdalom okai között lehetnek nem szívizom-ischaemiát kiváltó okok. Okozhatja a panaszokat billentyűhiba is, melynek igen gyakori formája a mitrális prolapsus, de állhat a háttérben szívizomgyulladás, ritmuszavar is.


close