Mit jelez a mellkasi fájdalom?

A mellkasi fájdalmat szinte mindenki a szívbetegségekkel hozza összefüggésbe. Gyakran helyesen, hiszen az esetek mintegy háromnegyedében valóban kardiológiai problémák okozzák, de nem árt tudni, hogy számos egyéb kiindulópontja is lehet az ilyen típusú fájdalomnak.

A szívbetegségekre visszavezethető mellkasi fájdalom, amelyet anginának is neveznek, szorító jellegű, és kisugározhat a karba, a vállba, a hátba vagy az állkapocsba is: egyebek mellett koronaér-szűkület, szívroham vagy myocarditis, pericarditis (szívburokgyulladás) lehet a kiváltó oka.

Nem szíveredetű mellkasi fájdalom

A mellkasban érzett fájdalmak eredhetnek azonban bármelyik olyan szervből, amely ezen a testtájon helyezkedik el. Így a gyakori okok közé tartoznak a tüdő betegségei, mint a tüdőgyulladás, a hörghurut, a tüdőtágulat vagy a tüdőembólia. Nem ritka az sem, hogy izom-, ízületi, csont- vagy idegproblémák, például a bordát érő sérülések jelentik a fájdalom forrását.

De származhat a nyelőcsőből vagy a légcsőből, a mellhártyából vagy a bordaközi izmokból is. Elfordulhat továbbá a test távolabbi pontjain található szervek problémái következtében is, például a hasnyálmirigy gyulladása vagy az epehólyag betegségei miatt. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy, mint ismeretes, más testrészekből, például a hátból is átsugározhat a mellkasba a fájdalom.

Forduljunk orvoshoz!

A mellkasi fájdalom lehet átmeneti, de könnyen előfordulhat, hogy valamilyen komolyabb betegségre, zavarra utal. Ezért akár szúró, éles, akár tompa fájdalmat tapasztalunk a mellkasunkban, tanácsos haladéktalanul orvoshoz fordulnunk, hogy ha szükséges, a panaszaink hátterében húzódó probléma kezelése mielőbb megtörténhessék.


close