Műtét utáni térdfájás

Orvos válaszol rovat
A méhem nyálkahártyáról 2 nagyobb és több apró polipot távolítottak el. A műtét óta nagyon fáj a bal térdem, behajtani is alig tudom, megduzzadt. A combom, lágyékom körül nyirokkeringési problémát érzek, fáj! Következménye lehet-e műtét utáni gyulladás, vagy nyirokkeringésbe került, gyulladást okozó kórokozó? Kell-e antibiotikumos kezelés? Jelenleg gyulladás csökkentésére Brexin 20 mg tablettát szedtem, ami semmit nem használt. 2,5 éve volt ugyan ilyen műtétem, akkor lágyéki nyirokgyulladásom volt utána, kevés választott el a szepszistől. Sürgősségi osztályra mentővel szállítottak be 39 fokos lázzal. A polip kialakulása pajzsmirigy hypothierozisom(alulműködés) miatt elég gyakori. Nagyon köszönöm válaszukat.
2012. 10. 22. | 21:39

A műtét utáni térdfájdalmat a műtét alatti felfekvés okozhatja.Az alkalmazott kezelésre,pihentetésre ez rendeződni fog.

Méhpolip kialakulása, tünetei
A méhben kialakuló polip (polypus uteri) jóindulatú növedék, amely a méh nyálkahártyájának kitüremkedése. Ritkán, de tartalmazhat a méhpolip rákos sejteket is. Általában a nők 40. életéve után fordul elő. Kialakulásának oka ismeretlen, feltételezések szerint hormonális, illetve gyulladásos folyamatokra vezethető vissza.

Tüneteket ritkán okoz, előfordulhat rendszertelen hüvelyi vérzés, hüvelyfolyás, közösülés utáni vérzés, erős menstruációs vérzés.
.
A méhpolip felismerése, kezelése
A diagnózis felállítása UH vizsgálat és a méhnyakról vett szövetminta mikroszkópos vizsgálatával történik. Kezelése gyakorta méhkaparás (curette), vagy endoszkópos eljárás útján történik. Kiújulása elég gyakori, ezért műtét után is szükség van a rendszeres szűrővizsgálatokra.

A méhüreget érintő elváltozások
A méh üregében fennálló mikrobiológiai környezet, az üregben elhelyezkedő kóros anatómiai képletek nagy jelentőséggel bírnak a termékenységi képességre vonatkozóan:

fentebb említett polypok
myomák
sövények
rendellenes nyálkahártya-megvastagodás
enyhe és masszív összenövések.

A méh üregében – fentebb felsorolt – elváltozások egy része az előzetes kivizsgálások során ultrahang segítségével felismerhető. Amennyiben ilyen elváltozások gyanúja merül fel operatív méhüregi tükrözés (hiszteroszkópia) válik szükségessé. A műtét során az adott betegségnek megfelelő speciális eszközt alkalmazva, eltávolítható, illetve megszüntethető a kóros elváltozás.

Orvosszakértő 2012. 10. 25. | 21:48
close