A sarok- és a talpfájdalom okai

Az alsó végtagokat – így a sarkat és a talpat is – a járás és az állás során nagy terhelés éri.

A testsúlytöbblet ezt még inkább fokozhatja. A teherviselés mellett a stabilizáló funkcióját tekintve is nagy szerepe van a lábnak. Magát a lábat több kisebb csont alkotja, illetve szalagok és izmok is segítenek a funkciójának ellátásában.

Ha a talpat és a sarkat érintő betegségek kialakulását nézzük, akkor vannak olyan betegségek, melyeknek a hátterét degeneratív eltérések vagy nem megfelelő cipő viselése okoz.

A lúdtalp

A talpfájdalom egyik leggyakoribb oka a láb haránt- és keresztboltozatának megsüllyedése, a lúdtalp. Megelőzésében nagyon fontos, hogy a gyermeket kiskorában ne próbáljuk meg minden áron lábra állítani és idő előtt járni tanítani. Amennyiben már kialakult a lúdtalp, az egyenetlen talajon való mezítláb járás erősíti a talpi izmokat, így a boltozatokat is stabilizálhatja. Lehetőség van különböző speciális talpbetétek viselésére is, melyek szintén csökkentik a panaszokat.

A lábujjak deformitásai is fájdalomhoz vezetnek. Ilyen elváltozások például a nagylábujj elferdülése (hallux valgus), a kalapácsujj, illetve az ujjak karomállása. Megelőzésük érdekében nagyon fontos a megfelelő és kényelmes cipő viselése. Átmenetileg fájdalomcsillapítók szedése, illetve korrigáló eszközök viselése is segíthet. Amennyiben a deformitások már kialakultak és nagyon súlyosak, akkor előfordulhat, hogy ortopéd sebészeti beavatkozásra lesz szükség.

Mi okozza a sarokfájdalmat?

A sarokfájdalom hátterében gyakran áll csontkinövés, melyet sarkantyúnak is szoktak nevezni. Itt a kezelés lényege, hogy a nyomást megszüntetjük a sarkon, és így enyhítjük a panaszokat. Ennek egyik módja, hogy a talpbetétet a fájdalmas pontnak megfelelően kivágjuk, ezáltal a nyomás a környező területekre esik. Akut gyulladásos folyamatoknál lehetőség van helyi injekciók adására is.

A sarkon és a talpi részen gyulladásos folyamatok is okozhatnak panaszt. Az Achilles-ín tapadásánál kialakult fájdalmas duzzanat sokszor társul gyulladásos betegségekhez (pl. Bechterew-kór, pikkelysömörhöz társult ízületi betegség). A talpi felszínen a lábujjak kezdeténél gyakran megmutatkozhat a terhelésre fokozódó fájdalom rheumatoid arthritiszben is.

Mindezeket egybevéve legfontosabb a megelőzés, mely elérhető a megfelelő, kényelmes cipő viselésével, illetve a testsúly csökkentésével.

Dr. Németh Ágnes


close