Fejfájás lelki okai

A fejfájással mindenki találkozott már az élete során, és ennek rendkívül sok oka lehet, például bizonyos ételek, a fáradtság, a rossz testtartás vagy az időjárás. Azonban lelki tényezők is szerepet játszhatnak abban, mennyit fáj a fejünk.

Bár a fejfájásnak a legtöbb esetben jól meghatározható neurológiai okai vannak, az kétségtelen, hogy a fájdalom kialakulásában a lelki tényezőknek is nagy szerepe van.

Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, pozitívan szemléljük a világot, nyugodtak és kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor egyrészt egészségesebb döntéseket hozunk (vagyis például előnyben részesítjük a friss zöldségeket és gyümölcsöket a magas zsírtartalmú és szénhidrátdús ételekkel szemben, vagy lelkesebben megyünk el sportolni, több vizet iszunk kávé helyett stb.)

Szerotoninnal a fejfájás ellen

Másrészt a szervezetünkben bizonyos vegyületek, így a szerotonin szintje is megnő, ez pedig a szakemberek szerint a fejfájás gyakoriságát is csökkentik.

A negatív érzések, az állandó aggodalmaskodás, a szomorúság és a reménytelenség azonban hozzájárulhatnak a fejfájáshoz, akár annak gyakoriságát, akár az intenzitását tekintjük.

Depresszió és a migrén

Több kutatás is bizonyította, hogy a negatív érzések vagy a depresszió szoros összefüggésben állnak a krónikus fájdalmakkal, bár azt nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy melyik az ok és melyik a következmény.

A migrénes fejfájásnál azonban egyértelműen megállapítható az összefüggés. Az érzelmi megterhelés és a stressz ugyanis a migrént kiváltó leggyakoribb okok, úgynevezett triggerek egyikének tekinthető. Tehát annál, aki migrénes fejfájásokra hajlamos, a nagyobb érzelmi megterhelés (akár pozitív, akár negatív érzelmek, például izgatottság, idegesség, aggodalom, félelem stb.) fejfájásrohamot válthat ki, de hasonlóképpen, az elhúzódó stressznek is lehet következménye a gyakoribb fejfájás.

Negatív érzések és a testtartás

Az is érdemes figyelembe venni, hogy a negatív érzések nagyon gyakran megváltozott testtartással járnak együtt. Ha stresszesek vagyunk, az izmaink is megfeszülnek (ez egy természetes, úgynevezett harcolj vagy menekülj reakció), a nyak és a váll izmainak feszülése pedig a fejbe is kisugározhat.

A lelki „eredetű” fejfájás ellen több módon is felvehetjük a harcot. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók gyors megoldást kínálhatnak, de hosszabb távon természetesen sokkal előnyösebb, ha igyekszünk csökkenteni a stresszt, tudatosabban élni az életünket, egészségesebb döntéseket hozni. Ehhez esetenként szakember segítségét is érdemes igénybe venni.


close