Gyomorrontás okozta hasfájás

A gyomorrontás nagyon gyakori betegségnek számít, a gyomor gyulladását jelenti, amely akkor alakul ki, ha az emésztő szervrendszerbe egyszerre nagy mennyiségű táplálék kerül és ezzel jelentős mennyiségi megterhelésnek lesz kitéve. A gyomorrontás kezelésénél figyeljünk a bő folyadékfogyasztásra.

Gyomorrontásról beszélünk, ha túl sokat eszünk, egyfajta ételből vagy az azt alkotó táplálékból túl sokat fogyasztunk, és ezt követően kóros folyamat alakul ki az emésztőszervrendszerben. Gyomorrontás kialakulásához hozzájárulhat még romlott vagy fertőzött étel fogyasztása, vírusos fertőzés.

A jellegzetes tünetei a gyomortáji fájdalom, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, az általános rossz közérzet, esetleg hasmenés is kialakulhat. A kezelése során fontos, hogy a vesztett folyadékot és az elektrolitot pótoljuk.

A gyomortartalom hányással történő kiürülését ne gátoljuk hányáscsillapítókkal. A betegség általában spontán gyógyul, pár napos diéta szükséges a gyomor tehermentesítéséhez, a beteget evésre biztatni nem szabad. A bő folyadék és a kímélő ételek fokozatos visszavezetése jelenti sok esetben a legjobb megoldást.


close