Mellkasi fájdalom mozgásszervi okai

A mellkasi fájdalom kapcsán a legtöbb esetben a szív- és érrendszeri okok jutnak először eszünkbe, ezen belül is leginkább a szívinfarktus.

Pedig a mellkasi fájdalomnak nem csak kardiológiai okai lehetnek, hanem számos esetben mozgásszervi, légzőszervi, neurológiai, emésztőszervi, sőt, sokszor lelki okok állnak a panaszok hátterében.

Az alábbiakban a mellkasi fájdalom mozgásszervi okairól olvashat, és megtudhatja, hogy mik lehetnek azok a mozgásszervi okok, melyek mellkasi fájdalom kialakulásához vezethetnek, és arról is tájékozódhat, hogy hogyan lehetséges az így kialakuló mellkasi fájdalmat az egyéb okra visszavezethető mellkasi fájdalmaktól elkülöníteni.

Mozgásszervi okok a mellkasi fájdalom hátterében

A mozgásszervi okok miatt kialakuló mellkasi fájdalom általában éles, és leginkább megerőltetést, fizikai munkavégzést követően alakul ki. Az is előfordul, hogy rossz tartás, kényelmetlen alvási pozíció következtében fájdalmas izomcsomók, izomhúzódások alakulnak ki a mellkasi izomzatban, és ez okozza a fájdalmat. Jellemző lehet még a korábbi sérülés a kórelőzményben, akár a mellkasfal sérülése is okozhat mellkasi fájdalmat.

Differenciál diagnózis

A mozgásszervi okok miatt kialakult mellkasi fájdalomnál fontos figyelembe venni a beteg kórelőzményét. A fizikális vizsgálat is igen fontos, ilyenkor a bordakosár összenyomásra érzékeny lehet, illetve sok esetben légzéssel, mozgással függhet össze a fájdalom. Középkorúaknál és idősebbeknél nagyobb eséllyel áll a mellkasi fájdalom hátterében kardiológiai elváltozás, ilyenkor fokozott elővigyázatosság szükséges a kivizsgálás során, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy a fiatalabb korosztály esetében nem lehet kardiológiai oka a panasznak. Figyelembe kell még venni a fájdalom jellegét, az intenzitását, az esetleges sugárzó jellegét, és azt, hogy mennyi ideig tart, milyen időközönként jelentkezik, és milyen hatásra szűnik meg. Sok esetben nem lehet egyértelműen meghatározni a mellkasi fájdalom okát. Ilyenkor ki kell zárni a kardiológiai okokat, a légzőszervi okokat és a neurológiai és mozgásszervi okokat, melyben segítségünkre van az EKG, a laborvizsgálatok, a mellkasi hallgatózás és a mellkas röntgen is.

A mozgásszervi eredetű mellkasi fájdalom kezelése gyógytornával, fájdalomcsillapítók szedésével, fizikoterápiával általában sikerre vezet.


close