Csecsemő hasfájás

A csecsemő hasfájás hátterében különböző betegségek és okok állhatnak. A tüneteket gyakran otthon is kezelhetjük, de súlyosabb esetben orvoshoz kell vinni a csecsemőt.

Csecsemőknél a sírás hasfájásra utalhat, illetve ugyanezt jelezheti a két láb felhúzogatása, amely segítségével a has izomzata ellazul, a fájdalom csökkenését eredményezve.

Míg a kisgyerekek már meg tudják mondani, hogy fáj a hasuk, az iskolás gyerekek bizonyos esetekben már a fájdalom jellegét is körül tudják írni (például görcsöl, stb.).

Csecsemőknél ennek hiányában a szülő a has puffadását, időnként hányást, hőemelkedést vagy lázat, hasmenést, székrekedést figyelhet meg, időnként véres széklet, illetve a vizelet színének megváltozása kísérheti a panaszokat.

Ha a csecsemő hasfájás banális okok miatt jelentkezik (például a gyermek “túlette” magát) és a panaszok hamar megszűnnek, természetesen nem kell rögtön orvoshoz fordulni. Ha tüneteket otthon is tudjuk orvosolni, nincs komolyabb betegség a háttérben. Minden egyéb esetben orvosi segítségre van szükség.

Fontos tudni, hogy hasi fájdalomra sosem szabad fájdalomcsillapító gyógyszert adni mindaddig, amíg orvossal nem beszéltünk!


close