Mellkasi fájdalom nem szív eredetű okai

A mellkasi fájdalom többféle lehet, az éles, hasító fájdalomtól egészen a tompa, enyhébb kellemetlen érzetig bezárólag.

Számos egészségügyi állapot okozhat mellkasi fájdalmat, ezek közül több olyan van, amelyek nincsenek összefüggésben az életveszélyes szívrendszeri megbetegedésekkel, és olyanok is, amelyek mögött teljesen más jellegű probléma húzódik.

Van, amelyikhez égő érzés, van amelyikhez zúzódáshoz hasonló érzetek is társulnak, némelyik akár több irányba is kisugározhat. Mivel a diagnózishoz komoly vizsgálatok szükségesek, érdemes hamar orvoshoz fordulni. Az első teendő az életet veszélyeztető állapotok, köztük a szívizominfarktus és a tüdőembólia kizárása.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy a fájdalmat szívbetegséggel kapcsolatos probléma okozza, mindazonáltal ezek gyakran mindössze enyhébb, bizonytalan fájdalmakkal, sőt jóval inkább mellkasi diszkomfortérzéssel járnak, általában a szívrohamnak is ilyen típusú a kísérőjelensége. Nem könnyű megkülönböztetni, de akadnak azért egyértelmű jelek is.

Mellkasi fájdalom egyéb okai

Mellkasi fájdalmat okozhat a nyelési nehézség, a nyelőcső betegségei, a gyomorégés, az epehólyag- vagy hasnyálmirigy problémák, és több emésztőrendszeri probléma is, például a fekélybetegség. Az izomműködés zavarai és izomfájdalmak szintén belenyilallhatnak a mellkasba. Gyakran a túlzásba vitt edzés is kiválthatja.

Olyan eltérések is állhatnak a fájdalom mögött, mint a szegycsontgyulladás, amit gyakran a bordakosár porcállománya vált ki, vagy a bordák sérülése, törése. Az olyan krónikus fájdalom-szindrómák, mint például a fibromyalgia, szintén izomeredetű fájdalmakat okoznak, akárcsak a neuro-muszkuloszkeletális mellkasi fájdalom is.

Számos tüdőbetegség, vagy a légzőszerveket érintő fertőzés (vírus, baktérium, gomba), allergia és egyéb zavar is fájdalmat okoz, a tüdőembólia, a mellhártyagyulladás, a tüdő összeesése, a légmell pedig rendkívüli mellkasi fájdalmakkal járnak, de a tüdő-eredetű magas vérnyomást is érdemes kivizsgáltatni.

A pánikzavar szintén a mellkas szorulásával járhat, a felnőttkorban előforduló bárányhimlő pedig gyakran jár erős, kellemetlen fájdalommal a mellkasfalon is. Akárcsak a Mallory-Weiss szindróma, amely a nyelőcső nyálkahártyájának erőlködés következtében létrejött sérülése. Ennek a betegségnek súlyosabb fokozatának tekinthető és igen erős retroszternális fájdalmak kísérik a Boerhaave-szindrómát is.

A mellkasi fájdalmak ritka oka lehet a Tietze-szindróma (lokalizált, nyomásérzékeny duzzanat) és a Chilaiditi-szindróma (jobb vagy a bal vastagbélhajlat akut kitágulása) is. Minden mellkasi fájdalom esetében kiemelt jelentősége van az életveszélyt jelentő kórképek mielőbbi kizárásának, majd a krónikus állapotok gyakorisági sorrendben történő diagnosztizálásának.


close